Krakelingen onder een stralende hemel.


Geraardsbergen. Krakelingenfeest staat in het teken van het einde van de winter en het begin van de lente. Krakelingen en Tonnekensbrand is een eeuwenoud dubbelfeest in Geraardsbergen. Het werd in 2008 opgenomen in de  Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen  en in 2010 erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Unesco.

Om 15.00 uur vertrok de historische stoet aan de romaanse kerk van Hunnegem en trekt met meer dan 1500 participanten door het centrum van Geraardsbergen. De stoet omvat de notabelen van de stad, beeldt heel wat historische taferelen uit en heeft tevens een religieus luik. In de stoet zijn ook heel wat heidense elementen verwerkt. Ook verwijzen heel wat scènes naar gebeurtenissen uit het recente verleden.

Daarna trekt de caravaan naar de Oudenberg waar de notabelen duizenden krakelingen in het publiek gooien. Een folklore die verwijst naar een historische gebeurtenis. E én broodje bevat een briefje dat recht geeft op de gouden krakeling : een uniek juweel in de vorm van het beroemde broodje, telkens ontworpen door een andere lokale juwelier.

’s Avonds is er Tonnekensbrand. Dit is een laaiend houtvuur dat de winter verjaagt en de lente in het land brengt, wat dit jaar zeker goed gelukt is. In  de deelgemeenten wordt de Tonnekensbrand met een kleiner vuur beantwoord, “Walmkenbrand” genaamd. Sommige vuren zijn zichtbaar vanop de top van de Oudenberg.

Julien Borremans
Foto’s: Sven Mathys