Maria De Pourcq viert 100ste verjaardag in Kanunnik Triest

Melle, in Kanunnik Triest vierde Maria De Pourcq haar 100 ste verjaardag in het bijzijn van familie en bewoners.

De eeuwelinge Maria Margaretha De Pourcq werd geboren op 5 maart 1919 in Nazareth als zesde kind in een gezin met acht kinderen. Ze heeft 5 broers en 2 zussen, waarvan enkel haar jongste zus Simonne nog in leven is. Papa Theoduul en mama Maria Zulma hadden een boerderij in Nazareth, waar Maria tot haar 13de gewoond heeft, om vervolgens te verhuizen naar Gentbrugge. Ze is jong begonnen mee te helpen in het huishouden en op de boerderij. Koeien melken en op het veld werken waren haar dagdagelijkse bezigheden.

 

 

 

Ze was 21 jaar oud toen de oorlog uitbrak en haar toekomstige man leerde kennen. Romain werd in ’42 opge ëist om te gaan werken in Duitsland en kwam pas terug naar Belgi ë in 1945. Het jaar daarna zijn ze getrouwd waarop ze samen in Melle in de Kruisstraat hun huis gebouwd hebben, waar ze tot haar 99ste gewoond heeft.

Maria is heel haar leven huisvrouw geweest. Ze hadden een zoon Eric die helaas reeds overleden is aan longkanker. Samen met zijn echtgenote Rita zorgde hij voor één kleindochter Carolien. Die schonk haar Wout en Stan, haar twee achterkleinkinderen.

 

Maria hield vroeger van breien, haar hondje, puzzelen, fietsen en reizen, Itali ë ligt nauwst aan haar hart.. Vandaag kijkt nog graag TV en mist geen enkele match van de Rode Duivels, geniet van De Ronde van Frankrijk en van Reizen Waes. Daarnaast behoren ook het nieuws en Thuis tot haar dagelijkse portie TV. Ook geniet ze van bezoek van haar familie in het bijzonder van haar 2 achterkleinkinderen Wout en Stan.