Volgens minister Peeters (CD&V) zijn de nieuwe parkeerautomaten in Geraardsbergen niet wettelijk.


Geraardsbergen. Volgens minister Kris Peeters (CD&V) zijn de nieuwste parkeerautomaten — die ook in Geraardsbergen worden ingevoerd — niet wettelijk. Ze aanvaarden geen cash geld. ‘Nochtans moet je overal met muntjes en bankbiljetten kunnen betalen’, stelt de minister. Hij kaart het probleem aan in een omzendbrief.

Nieuwe parkeerautomaten zijn in strijd met de wet.
Wie wil parkeren in een betalende zone in het centrum van Geraardsbergen moet dat in het vervolg via de bankkaart, een speciale applicatie of een sms doen. Zo staat dit in het nieuwe parkeerbeleid van de Oudenbergstad. Het idee daarachter is preventie. Dieven kunnen de meters niet meer openbreken. Veiligheid is belangrijk. De nieuwe technologie ën zijn een opsteker.

Ilse Roggeman (N-VA) schreef een brief naar Minister Peeters met de vraag naar de wettelijkheid van de nieuwe parkeerautomaten. ‘De nieuwste parkeerautomaten in ons land aanvaarden nauwelijks nog cash geld. Nochtans moet je overal met muntjes en bankbiljetten kunnen betalen. Ik schreef een brief naar minister Kris Peeters (CD&V). Hij zoekt naar een oplossing en kaart het probleem aan in een omzendbrief’, aldus Ilse Roggeman.

Volgens de FOD Economie is het niet wettig dat sommige automaten geen cash geld meer aanvaarden. Munten en biljetten blijven een wettig betaalmiddel. ‘Dat mag je niet weigeren’, zegt raadslid Roggeman.

Op zoek naar een compromis
Vorige week kreeg het nieuwe parkeerbeleid van de stad reeds een opdoffer toen bleek dat de nieuwe automaten nog niet konden worden geleverd, terwijl de betonnen sokkels reeds werden gegoten. Nu blijkt dat de nieuwe parkeerautomaten in strijd zijn met de wet.

Minister Peeters is op zoek naar een oplossing. Een compromis zou erin bestaan om in een straat zowel een cashloze automaat als een tweede meter, waar je met geld kan betalen, te installeren.   Intussen kom je er in Geraardsbergen goedkoop van af. Je moet gewoon jouw parkeerschijf leggen. Dan parkeer je twee uren gratis. Langer kan niet of je krijgt een boete.

Julien Borremans