Zottegemse Sinksenfoor met reuzenommegang en vuurwerk

Het lange pinksterweekend staat in Zottegem al jarenlang gelijk met: Sinksenfoor. En wie “Sinksenfoor” zegt, denkt uiteraard aan de zondagse reuzenommegang, de enige jaarlijkse keer dat de Zottegemse reuzen steevast in eigen stad op stap gaan. Ook op zondag 9 juni zal dit het geval zijn en zullen Cambrinus en Cambrina samen met hun kinderen Trees en Leo een rondgang maken in het kermisvierende stadscentrum. Ze zullen dit doen in het gezelschap van hun Bevegemse verwanten Sotto en Johanna en van de Herzeelse reuzen Walter, Aldegonde en Zeger die eveneens al meerdere jaren telkens van de partij zijn op de Sinksenfoor. Ook Miele die vorig jaar de Zottegemse reuzenfamilie kwam vervoegen, zal er weer bij zijn.

Nadat verleden jaar ter gelegenheid van 150 jaar Brandweer Zottegem een vijftal
brandweerreuzen van her en der in Vlaanderen kwamen deelnemen aan de reuzenommegang en nadat in de voorgaande jaren al reuzen uit ondermeer Moerzeke, Moortsele, Wingene, Deurne, Overmere, Zingem, Serskamp, Geraardsbergen, Eine en Oostwinkel te gast waren, hebben de Zottegemse reuzen ditmaal hun bevriende reuzen De Hovaardige Boer uit Lede en Belleman uit Bevere uitgenodigd om naar de Sinksenfoor te komen.

Indien het weer het toelaat, zal het twaalfkoppige reuzengezelschap, samen met de acht
Zottegemse wippelpaardjes (‘bereden’ door leerlingen van de stedelijke basisschool), om 17 uur vertrekken vanop de stedelijke parking aan de Molenstraat. Zij zullen het vertrouwde traject volgen en dus zal men de reuzen, onder de muzikale begeleiding van de plaatselijke Tirolerkapelle (De Posttirolers), kunnen zien defileren door de volgende straten: Molenstraat, Trapstraat, Kazernstraat, Stationsplein, Stationsstraat, Markt, Heldenlaan, D. Van Den Bosschestraat (keerpunt), Heldenlaan, Markt, Hoogstraat, Meerlaan en terug Molenstraat (einde omstreeks 20 uur). Onderweg zijn een tweetal stops voorzien om de reuzen (en hun begeleiders/dragers) ook eens een terrasje te laten doen.

VUURWERKSPEKTAKEL

Benevens de reuzenommegang op zondagnamiddag kondigt de kermisaffiche van de
Zottegemse Sinksenfoor ook op maandagavond 10 juni een extra attractie aan: een
vuurwerkspektakel dat men omstreeks 22 uur kan gaan bewonderen in het park achter het
Kasteel van Egmont. Het kleurrijke schouwspel zal er verzorgd worden door de firma Byl
Verschelden uit Zele die dit ook vorig jaar ter gelegenheid van de augustuskermis deed. (c.c.)