Themabeeld ddl-balegem-zand-ontgining-3

N-VA Zottegem verzet zich tegen asbeststort in Balegem

Tijdens de komende gemeenteraad zal de N-VA Zottegem voorstellen dat de stad Zottegem zich met alle middelen verzet tegen de komst van een asbeststort op de Balegro-site in Balegem.

Balegro heeft de steengroeve van Balegem gelegen langs de Europaweg tussen het kruispunt ’t Parksken en ‘t Vosken sinds enkele jaren omgebouwd tot site voor natuursteenontginning en afvalstorting.

Recent heeft het bedrijf aangekondigd een aanvraag te zullen indienen om ook afval van categorie 1 te mogen storten. Asbest behoort tot die categorie. Het gaat om het bergen van zo’n 68.000 kubieke meter of 8.000 ton cementgebonden asbest per jaar gedurende acht jaar. Dat zijn platen en leien zoals er dagelijks massa’s naar het containerpark worden gebracht.

Op de gemeenteraad van mei van de gemeente Oosterzele is het project voorgesteld door de milieudeskundige van Balegro. Eind mei werden alle omwonenden uitgenodigd op een massaal bijgewoonde informatievergadering. Omwonende vrezen voor de mogelijke verspreiding van asbeststof langsheen alle toegangswegen.

“Vermits de site in vogelvlucht minder dan een kilometer van Zottegem ligt stellen we ons als N-VA Zottegem ernstige vragen bij de komst van dit stort.” vertelt Joke Rossel, gemeenteraadslid voor de N-VA in Zottegem.

Het gemeentebestuur van Oosterzele is van plan om, van zodra deze aanvraag voor de omgevingsvergunning binnen is, zich samen met de burgers te verzetten tegen de komst van het asbeststort.

N-VA Zottegem zal op de komende gemeenteraad voorstellen dat de stad Zottegem zich aansluit bij dit verzet.

“Wij willen dat Zottegem asbestvrij blijft en dat de volksgezondheid primeert.”, aldus gemeenteraadslid Joke Rossel

X