Leeuwergem verwelkomt ruiters en paarden

Het werd een eeuwenoude traditie dat ieder jaar samen met de dorpskermis in Leeuwergem ook een ruiterommegang plaatsvond. Zeven jaar geleden zag het er echter naar uit dat dit volkse gebruik zou teloorgaan nadat binnen het comit é dat jarenlang in Leeuwergem voor de organisatie had ingestaan, enkele mensen om persoonlijke redenen afhaakten.

Na één jaartje onderbreking (in 2012 dus) werd toch opnieuw met die traditie aangeknoopt maar dat gebeurde in het kader van andere activiteiten die toen ook georganiseerd werden onder de noemer ‘Leeuwergem Leeft’.

Inmiddels is echter onder de naam vzw De Rijinge een volledig nieuw comit é opgericht dat er sinds drie jaar werk wil van maken om de jaarlijkse optocht van paarden en ruiters in Leeuwergem helemaal in ere te herstellen. Zoals oorspronkelijk gebeurt dit nu opnieuw steevast op de eerste zondag na de (kerkelijke) naamdag van de apostelen Petrus en Paulus, zijnde telkenjare 29 juni. Valt 29 juni op een zondag, dan wordt er de daaropvolgende zondag kermis gevierd. Dit jaar maakt Leeuwergem zodoende afspraak voor de dorpskermis en de ruiterommegang op zondag 30 juni.

Er wordt verzameld op en rond het Sint-Eligiusplein aan de parochiekerk waar de ommegang om 10 uur op de tonen van de Zottegemse koninklijke harmonie Vrije Kunstkring op gang zal komen en vanwaar verder volgende route van ca. 8 km zal gevolgd worden: Klokfontein, Straatje, Veldweg, Leeuwergemstraat, Wassenhovestraat, Spelaanstraat, Gentsesteenweg, Lovertheaterdreef, Kasteeldreef, Kruisdreef, Saffelstraat en terug Sint-Eligiusplein. Na de optocht zullen de deelnemers en hun paarden op het kerkplein gezegend worden met de originele zilveren hamer uit 1721. Zoals vroeger worden alle deelnemers aan de ommegang — zowel ruiters, menners als passagiers — beloond met een drankje en een hapje (een broodje met worst of spek, ter plaatse gebakken), terwijl ook voor de paarden opnieuw een nuttig geschenk ter waarde van min. 10 euro zal voorzien zijn.

X