De doortocht van de Tour de France door Geraardsbergen zorgt voor commotie. Wat zijn de voor- en nadelen?


Geraardsbergen. De passage van de Tour de France zorgt voor de nodige commotie onder de bevolking van Geraardsbergen. Er zijn onmiskenbaar heel wat voordelen aan de passage van ’s werelds belangrijke rittenkoers, maar er zijn ook wel enkel nadelen. Op de sociale media woedt een hevige discussie.

Waanzinnige hoeveelheid publiciteit
Op zaterdag 6 juli trekt de tourkaravaan door de Oudenbergstad. Volgens de politie en de stad zullen langsheen het parcours 30.000 mensen samentroepen. Het valt niet te ontkennen dat Geraardsbergen kan profiteren van de enorme internationale uitstraling van de beroemde rittenkoers. Daarenboven geniet de Tour nog grotere belangstelling omdat Eddy Merckx vijftig jaar geleden voor het eerst in zijn carrière de ronde won.

In het zog van de Ronde van Frankrijk volgen duizenden journalisten die voor honderden kranten, televisie- en radiostations en andere media werken. De Tour komt in tientallen landen live op televisie. Daarenboven is de Muur in het tourschema opgenomen als een berg van derde categorie. Wie zaterdag als eerste over de Muur dendert, mag aan het einde van de dag de bolletjestrui aantrekken. Het hoeft niet gezegd te worden dat de Oudenbergstad ruim zal genieten van de waanzinnige hoeveelheid publiciteit die met het roemrijke spektakel gepaard gaat. Geraardsbergen kan dan als wielervriendelijke stad voor honderden miljoenen kijkers nogmaals zijn troeven op tafel gooien en kan daarenboven de mythologische reputatie van de Muur andermaal aanscherpen.

Wat kost dat feestje?
In tegenstelling tot wat velen beweren, kost de doortocht van het grootste wielerspektakel aller tijden de Geraardsbergse belastingbetaler zelfs geen eurocent. Integendeel! De horeca zal gouden zaken doen. Meer zelfs, als het een zonovergoten dag wordt, zal de kassa in heel wat staminees, restaurants en occasionele bier- en eettenten flink rinkelen.

Uiteraard heeft dit spektakel ook zijn schaduwzijden. De andere handelaars in het centrum van de stad en aan de Astridlaan zullen amper volk over de Vloer krijgen, want tussen 9 uur en 14 uur is onze stad haast hermetisch afgesloten. Heel wat handelaars doen hun zaak dicht en zullen het verlies van een zonnige zaterdag aan het begin van de zomer wel aardig voelen.

De stedelijke financi ën
Daarnaast is er het kostenplaatje van de organisatie en de beveiliging van de stad. Heel wat mensen en materiaal zullen moeten worden gemobiliseerd. De factuur kan aardig oplopen. Veel mensen stellen zich dan ook de vraag of de stad Geraardsbergen zich dit kan veroorloven, gezien de precaire situatie waarin de stedelijke financi ën zich bevinden. De factuur kan aardig oplopen. De vraag is dan ook of de kolen het sop wel waard zijn.

Zoals reeds vermeld, zal Geraardsbergen tussen 9.00 en 14.00 uur hermetisch afgesloten zijn. Een lucide geest vraagt zich op de sociale media af: ‘Hoe gaat iemand die in het centrum woont en moet bevallen in Zottegem of Aalst raken?’ De materniteit in Geraardsbergen is immer dicht…

Julien Borremans

X