‘Het zal mijn kind niet overkomen…’

MEGA, zeg neen tegen verslavende middelen.


Geraardsbergen. Donderdagavond ging in het jeugdcentrum De Spiraal het M.E.G.A. (Mijn Eigen Goede Antwoord) project van start, een programma dat zesdeklassers leert ‘neen’ zeggen tegen verslavende middelen. Het doel is dat de leerling kritisch kan zijn over allerlei thema’s en zijn/haar eigen mening hierover kan formuleren. Wij willen hen vooral aanleren om zich in concrete situaties weerbaar op te stellen en voldoende zelfvertrouwen te tonenverduidelijkt MEGA-inspecteur S. Schoonjans.

MEGA
Donderdagavond waren ouders van de laatstejaars basisonderwijs welkom in De Spiraal om kennis te maken met het MEGA-project. Dit project moet jonge tieners overtuigen om ‘neen’ te zeggen tegen verslavende middelen. Tijdens de informatieavond waren verschillende partners aanwezig, waaronder:
Lokale Politie Geraardsbergen/Lierde, stad Geraardsbergen, gemeente Lierde, de scholen, Centrum voor LeerlingenBegeleiding (CLB), PISAD (Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Zuid-Oost-Vlaanderen) en NMBS. Nieuw dit jaar was de organisatie van 2 workshops rond ‘prestatiedruk/stress’ en ‘gamen/schermtijd’. Via een groepsgesprek konden ouders hier hun ervaringen met elkaar delen.

Lespakketten
Het MEGA-pakket bestaat uit een lespakket van enkele sessies. De MEGA-inspecteur neemt zelf 2 lessen voor zijn rekening, de rest wordt door de leerkracht of de andere partners gedaan.
De klemtoon ligt op het aanleren van sociale vaardigheden zoals het herkennen van en omgaan met sociale druk en stress, het assertief leren reageren op ongewenste voorstellen en risicovolle uitdagingen én het effici ënt leren contacteren van nooddiensten.

Het MEGA Project wordt afgesloten met een heuse MEGA-fuif uitsluitend voor de leerlingen zelf. De bedoeling hiervan is kinderen te laten ervaren dat het mogelijk is om plezier te maken en zich goed in zijn/haar vel te voelen zonder gebruik van verslavende genotsmiddelen.