Voorleesweek in de bibliotheek
©Sophie Richez - Bibliotheek Ninove

De digitale week is terug én steekt in een volledig nieuw jasje

De digitale week is terug én steekt in een volledig nieuw jasje. Omdat ze nu ook gespreid is over oktober, november en december spreken we ook niet meer over de digitale week maar over #digibibart.

#digibibart wordt georganiseerd in samenwerking met BibArt – het samenwerkingsverband tussen de bib van Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove. Voor bib Ninove ziet het programma er als volgt uit:

–                            donderdag 24 oktober om 19.30 uur: workshop Scratch voor leerkrachten – Wil je in jouw klas aan de slag rond STEM? Henk van Fablab Erpe-Mere helpt je op weg met het gratis programma Scratch. Via Scratch kunnen leerlingen vanaf 8 jaar leren programmeren en zelf verhalen, spelletjes en animaties maken. In de workshop leer je het programma kennen en wat je er mee kan aanvangen in de klas. Breng een eigen laptop mee of gebruik een van ons. Voor de workshop in Ninove leggen we de focus op het secundair onderwijs, maar de workshop is zeker ook toegankelijk voor leerkrachten van het 5de of 6de leerjaar. Tickets zijn 3 euro en verkrijgbaar via  www.bibart.be/webshop.

–                            van 28 oktober tot en met 31 oktober: digitale kamishibai – Naar verhaaltjes luisteren in verschillende talen? In de bib kan het. Van 28 oktober tot en met 31 oktober staat er in de jeugdbib een digitaal kamishibai-theatertje van Foyer vzw. De digitale vertelkiosk bevat een schat aan verhalen in maar liefst 21 verschillende talen. De verhalen zijn geschikt voor kinderen tussen 3 en 10 jaar.

–                            vrijdag 15 november om 19 uur: workshop Graffitilights – De herfst komt eraan en het is steeds vroeger donker. Hoeft dat je tegen te houden om te tekenen en creatief te zijn? Nee, je wisselt gewoon van materiaal. Zoals de zelfgemaakte, programmeerbare ledstrips van Graffitilights. Leer over licht en fotografie en speel en experimenteer vervolgens z élf met lange sluitertijden die de lichtbanen van bewegende Lichtbronnen laat verschijnen. Wij voorzien een camera, je hoeft zelf niets te voorzien. Tickets zijn 3 euro en verkrijgbaar via  www.bibart.be/webshop.

–                            van 15 tot en met 25 november: digitale voorleestent – De digitale voorleestent is een geweldige plek om samen met kinderen van verhaaltjes te genieten. Met een beamer projecteer je digitale verhaaltjes op het zeil terwijl je knus in de reuzegrote tent ligt. Een leuke aanvulling op gebruikelijke voorleesmomenten of gewoon een toffe activiteit tijdens een themaweek of evenement.

–                            zaterdag 7 december om 9.30 uur: workshop Canva – Altijd al zelf mooie beelden willen maken, maar bezorgen programma’s zoals Illustrator, Photoshop of Indesign jou al kippenvel bij het horen van de naam? Geen nood! Met Canva – een gratis online tool – leer je in een handomdraai een gepersonaliseerde postkaart, poster of flyer maken. Heb je een laptop? Neem die dan zeker mee! Basiskennis van computers is vereist. Tickets zijn 3 euro en verkrijgbaar via www.bibart.be/webshop.