Schepen Orville Cottenie zet Oosterzeelse producenten in de kijker

‘Toeristische projecten voorgesteld tijdens Week van de Smaak’

Schepen van Lokale Economie en Toerisme Orville Cottenie (N-VA) heeft in Bib Scheldewindeke, tijdens de opening van de Week van de Smaak, een nieuw project voorgesteld inzake lokale producten. Hij zette met verve 15 Oosterzeelse producenten in the picture. ‘Het is de bedoeling om onze streek- en hoeveproducten beter te markten’, speechte een flink op dreef zijnde schepen Orville Cottenie. Hij pakte ook uit met een resem initiatieven: Infofiches, Korte Keten markt, fietstocht langs lokale producenten, logies, Molenroute, Trage Wegenkaart, fietsverhuur, Oosterzele zomert, Kunstfestival, lokaal erfgoed,… (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

Schepen Cottenie was opgetogen dat hij de steun kreeg van EROV (Economische Raad voor Oost — Vlaanderen) en Solva. Fons Wauters, coördinator Streekoverleg Zuidoost — Vlaanderen en Eline De Smet, coördinator ‘Lekker Oost — Vlaams’ wezen op het belang om te kiezen voor lokale producenten. In Oost — Vlaanderen staan ongeveer 220 hoeve — en streekproducenten voor je klaar. Je ondersteunt de lokale ondernemers en je zorgt bovendien voor meer sociaal contact. Je maakt ook zo kennis met landbouw en ambachtelijke productieprocessen.
Van elk product werd een infofiche gemaakt die in een handig mapje zijn opgeborgen. Naast Solva, EROV, Lekker Oost — Vlaams, zijn ook Oosterzele, Herzele, Sint — Lievens — Houtem en Oosterzele betrokken in het project. De mapjes zullen vanaf begin december 2019 beschikbaar zijn in het toeristisch infopunt in de bib, een aantal lokale producenten en bij logies in Oosterzele. De nieuwe inwoners zullen eveneens het mapje ontvangen op het jaarlijks onthaalmoment van de gemeente Oosterzele.
In Oosterzele zijn momenteel 15 streekproducenten. Schepen Orville Cottenie, die duidelijk werk wil maken van de lokale economie, stelde de ‘15’ voor:
– Stokerij Van Damme (diverse graanjenevers, advocaat)
-Ginstberg (water uit de Ginstbronnen)
-Klavertroef (biologische geitenboerderij met artisanale bereiding van geitenkaas, yoghurt, vlaai en rijstpap op grootmoeders wijze)
-Gijzelse Microboerderij (drie smaakvolle en schitterende bieren)
-Bioboerderij Blauw Kasteel (biologisch geteelde (vergeten) groenten, klein-fruit, kruiden, appelen, peren en vlees van het schapenras Ardense Voskoppen).
-De Vierhoekhoeve (artisanaal gemaakt ijs, ijstaart, zuiveldesserts, confituren, kazen)
-Wijndomein Pres de Gand (witte-, rode-, ros é wijn, schuimwijn).
-Rerum Natura (biologisch geteelde groenten, fruit, kruiden)
-Maurice De Waele, Ivan De Grave, Philippe De Landsheere (imkers, honing)
-Van Huffel (seizoengroenten en groene planten)
-Klepmolen (biomeel)
-Van Wijnsberge (grondwitloof)
-Koen en Inge Verbeke (ecologische groenten).
Gemeente meer op toeristische kaart zetten
In Bib Scheldewindeke staat een vitrinekast met lokale producten en alle bijhorende info. Schepen Orville Cottenie wil met de Korte Keten markt de lokale producenten nog meer ondersteunen en de nieuwe producenten bekend maken. ‘We hebben de idee om een jaarlijkse fietstocht langs de lokale producenten en logies te organiseren’, speechte Orville Cottenie die ook een aantal toeristische projecten belichtte. De nieuwe wandelroute, de Molenroute, is omzeggens zo goed als klaar. De Dienst Infrastructuur Oosterzele en de werkgroep Trage Wegen hoopt tegen eind januari 2020 de Trage Wegenkaart klaar te hebben. Op vraag van de Culturele Kring Land van Rode wordt de bestaande Fietsroute langs het lokale erfgoed herwerkt. Met ‘Oosterzele zomert’, Fietsverhuur (vanaf maart 2020), Kunstroute (wordt Oosterzele het nieuwe Watou?), kermissen, feesten, B&B’s (Oosterzele heeft er 7), wil men nog meer toeristen, cultuurliefhebbers, geïnteresseerden,…naar Oosterzele lokken. Schepen Cottenie is de twee lokale fietsenwinkels Stefan (Balegem) en Hofman (Oosterzele) heel dankbaar dat ze het project heel genegen zijn. De fietsen worden gratis ter beschikking gesteld en kunnen afgehaald worden in Stokerij Van Damme in Balegem. Toeristische info vind je op de nieuwe website: https://oosterzele.bibliotheek.be/toerisme. De gemeente Oosterzele wil zoveel mogelijk ‘toerismemakers’ betrekken bij het verhaal. ‘Samen sterk, samenwerking voor toerisme is zeer belangrijk. Het begint aardig te lukken. Er zijn al tal van verenigingen en vrijwilligers die meehelpen aan initiatieven om Oosterzele meer op de toeristische kaart te zetten’, besloot schepen Orville Cottenie.               Reporter
17