Xayd ée Van Sinaey (14) reeds tienmaal Belgisch kampioen.

‘Ik droom ervan om wereldkampioen te worden.’


Geraardsbergen. Xayd ée Van Sinaey (14 jaar), die op het GO! Atheneum Geraardsbergen de richting Economie-Wiskunde studeert, behaalde haar tiende trui als Belgisch kampioen waarvan vier truien in het veldrijden, twee Belgische titels op de weg, drie Belgische tijdrittitels en één Belgische kampioenstitel op de piste. Vorige week werd ze Belgisch kampioene veldrijden in de categorie ‘meisjes nieuwelingen’.

Xayd ée is een toptalent en heeft al veel wedstrijden gereden in Belgi ë en in het buitenland. De jonge Atheneumleerling traint drie dagen in de week met de fiets, maar is bijna dagelijks bezig met krachtoefeningen, lopen, stabilisatie of conditieoefeningen. Vaak traint ze ook in Nederland omdat het niveau daar uitdagender en hoger is.

De jonge Geraardsbergse glundert als ze haar medaille en kampioenstrui boven haalt: ‘Ik droom ervan om profrenster te worden en de hegemonie van de Nederlandse vrouwen te breken in het veldrijden. Ik kijk enorm op naar Mathieu van der Poel en Ceylin Alvarado, maar kreeg de fietsmicrobe te pakken van mijn vader die zelf ook geen onaardig fietser was. Ik rijd momenteel bij de ploeg Tormans—Acrog en moet vooral mijn ouders bedanken die mij enorm ondersteunen en vaak taxi spelen naar mijn verschillende wedstrijden en trainingen. Ik droom ervan om ooit wereldkampioen te worden. Sinds dit jaar heb ik echt besloten om van veldrijden mijn hoofddiscipline te maken aangezien dit ook zeer populair is in een wielergek land als Belgi ë. Sinds de Koppenbergcross in Ronse waar ik 7de werd, krijg ik enorm veel aandacht van fans en tegenstanders. Door deze titel heb ik heel wat aandacht gekregen, maar ook veel leuke felicitaties.’