©Sophie Richez - Carnaval Ninove

Geen wegwerpbekers meer aan buitentogen carnaval Ninove

Stad wil afvalberg carnaval fors inkrimpen

De stad zat recent samen met de horeca-uitbaters om te bekijken hoe zij kunnen voldoen aan de nieuwe Vlaamse regelgeving rond herbruikbare bekers bij evenementen.

Sinds 1 januari 2020 is het nl. in heel Vlaanderen verboden om op evenementen drank te serveren in wegwerpbekertjes of eenmalige drankverpakkingen zoals blikjes, drankkartons, petflesjes of niet-herbruikbare glazen flessen. Caf és die tijdens een evenement een toog op hun terras zetten, moeten de nieuwe regelgeving toepassen en dus werken met herbruikbare bekers.  

Afvalberg verminderen

Schepen voor leefmilieu Wouter Vande Winkel: “Als stad moedigen wij de caf és aan om inspanningen te leveren om de afvalberg tijdens carnaval te verkleinen. Die afvalberg is immers immens: de totale kost van de vuilverwerking in onze stad na afloop van carnaval 2019 bedroeg 18.000 euro, werkuren niet inbegrepen. Het geld dat vrijkomt door deze kosten te verminderen, kan worden gebruikt voor investeringen in meer duurzaamheid of in sensibilisering rond afvalvoorkoming.”

De nieuwe regelgeving is enkel van toepassing buiten de caf és. Daarom wordt aan de caf és die een buitentoog plaatsen gevraagd om aan hun buitentoog sowieso herbruikbare bekers te gebruiken. In de caf és zelf verbiedt de stad tijdens carnaval het gebruik van glas. De regelgeving is daar niet van toepassing en dus ook niet afdwingbaar, maar  ook hier moedigt de stad caf és aan om herbruikbare bekers te gebruiken.

 Horeca levert inspanningen

Schepen voor evenementen Marc Torrekens: “Enkele horeca-uitbaters hebben al met herbruikbare bekers gewerkt of zijn bereid ermee te werken. Ze erkennen de voor- en nadelen (minder afval, maar extra personeel voor ophaal en afwas), ze kennen de pijnpunten (een effici ënt waarborgsysteem). Wie een buitentoog plaatst moet dit jaar al herbruikbare bekers gebruiken, maar we hopen op termijn ook de caf és zonder buitentoog mee in het verhaal te krijgen. Dat de horeca in het constructieve overleg met de stad is gestapt is alvast heel positief.”

Elke horeca-uitbater engageert zich ook om in zijn caf é voor vuilniszakken of -bakken te zorgen en om tijdens carnaval letterlijk “voor de eigen deur” te vegen. Op die manier kunnen wegwerpbekers apart ingezameld worden.

Afvaleilandjes

De afvalberg verkleinen is niet alleen een zaak van horeca-uitbaters, maar nog veel meer van de ‘losse’ carnavalisten en de ‘georganiseerde’ carnavalsgroepen. Daarom plaatst de stad op een aantal strategische locaties in het stadscentrum afvaleilandjes om bekers in te verzamelen.

Alle carnavalsgroepen worden ook aangeschreven met de boodschap dat er duurzame/herbruikbare alternatieven voor wegwerpbekers bestaan.

Toekomst

2020 wordt bekeken als een overgangsjaar. Schepen Marc Torrekens: “Ook de komende jaren zal de stad blijven werken aan een verkleining van de afvalberg tijdens carnaval. In mei zal er al een eerste overleg volgen tussen de stad en de horeca-uitbaters over de aanpak in 2021.”