Markske zijn muts staat scheef.

Markske in tijden van crisis – senior light.

Een ironische blik op de actualiteit door de auteur van 't Spelleke van Lierde.

We hebben de afgelopen winter g één vorst gehad, maar nu is hij jarig. Van het bouwjaar 60 zijn èn 60 jaar worden… il faut le faire! Philippe is van een goed jaar en ik kan het weten. Samen worden we senioren. De leeftijdsgroep van de senioren betekent een omvangrijk segment van de samenleving. Binnen dit segment bestaan er verschillende lagen. De vorst en mijzelf, als bijna zestiger -jaja copain Philippe, je bent mij net vóór- zou ik omschrijven als senior light. Liefst van al was ik puber gebleven, maar je kan niet alles hebben in het leven.

Aan het andere eind van het spectrum heb je de senior high, de bijna negentiger, zeg maar. En hier moeten we toch ook weer een onderverdeling maken.

Enerzijds heb je de WoonZorgCentrum bewoner die geduldig maar vol verwachting de komst van de verzorg(st)er afwacht, dewelke ietwat betuttelend maar goedbedoeld mededeelt: ‘en nu gaan we meneerken zijne poep ne keer wassen éé.’

Anderzijds heb je de lottospeler. Heel soms heb ik de behoefte om een analoog boekske te lezen. Daarvoor spoed ik mij naar de krantenwinkel. De krantenwinkel is open omdat deze een essentieel maatschappelijk belangrijke…. euhhhh… dinges heeft. Ik schuif in achter een rijtje bijna negentigers, dewelke een lottodossier voorleggen aan de balie. De techniek faalt niet vandaag, dus hebben we geluk. Een niet winnend formulier doet ‘pwwooaaattth’, een winnend formulier doet ‘piedelepiep’, waarna een nieuwe lading winstoogmerken door het gleufje glijden en een vervolgafspraak gegarandeerd is.

Graag zou ik een exit poll houden, aan de uitgang van de krantenwinkel. ‘Lieve mede senior, zij het van een hogere rang, wat zou je met je geld doen als je wint? Een derde verblijf kopen op Ibiza of op de Galapagos eilanden? Een stoot van 23 binnen doen?’

De kans dat je het coronavirus oploopt is honderdduizend keer groter dan dat je de lotto wint.

Lees ook:

https://www.nuus.be/2020/03/24/markske-in-tijden-van-crisis-hoe-lang-gaat-dit-nog-duren/

https://www.nuus.be/2020/03/29/markske-in-tijden-van-crisis-hangjongeren/

https://www.nuus.be/2020/04/03/markske-in-tijden-van-crisis-paranoia/

https://www.nuus.be/2020/04/10/markske-in-tijden-van-crisis-is-er-een-dokter-in-de-zaal/

https://www.nuus.be/2020/04/12/markske-in-tijden-van-crisis-nous-sommes-en-guerre-coronaire-aux-armes-citoyens/

https://www.nuus.be/2020/04/13/markske-in-tijden-van-crisis-een-lichtpuntje-in-barre-tijden/