Markske zijn muts staat scheef.

Markske in tijden van crisis – d éjà vu.

Een ironische blik op de actualiteit door de auteur van 't Spelleke van Lierde.

2011. Porky werd zo kreupel als een kar zonder wielen. Een spuitje. Sorry maat. In een laatste wilsbeschikking gooide hij de zak af die zijn blik afschermde voor de finale. Twee verwilderde ogen priemden dwars door mij heen. Vent, wat doe jij mij aan. Nogmaals sorry maat, er is geen alternatief. Maar die ogen …

Tussen de laatste stuiptrekking van Porky en mijn eerste spadesteek zat er één uur. Tijd die ik nutteloos gebruikte door voor mij uit te staren en 20 centiliter Jamaicaanse rum te liquideren.

1970. De negenjarige ik word belazerd door de buitenwereld. Ik kom erachter dat sinterklaas g één schoorsteenveger is en dat baby’s g één aanvoer zijn van koerierdienst Ooievaar. Ik krijg een pre-puberale -groeischeut van 15 centimeter in drie maanden – een voorsprong die ik ten eeuwigen tijde behoud- en blijf daardoor maanden weg van school. De geschiedenis herhaalt zich vandaag, je hoeft ze zelfs niet voor te groeien. In de mij toegemeten herstelperiode maak ik door lezing -er is meer dan strips alleen- uitgebreid kennis met de evolutieleer van Charles Darwin. Ik vind de messias nog steeds een toffe peer, maar hierna werd hij gedegradeerd – of gepromoveerd, zo je wil – tot de beste illusionist en mentalist van zijn tijd.

Toch twijfels. Sinterklaas en de ooievaar indachtig. Ze hebben mij toch niet w éér bij mijn pietje, zeker? Deze keer niet, ik zal sterven, zonder meer. De illusie dat ik de allereerste onsterfelijke mens op aarde zou worden heb ik snel opgegeven. Ik zie de maskers op straat en kan ze zó afrukken. Boven de spanbandjes van de mondmaskers puilen de verwilderde ogen uit van doodsbange mensen. Iedereen is als de dood voor de dood. En Porky is overal.

In 1970 was de dans der onschuld reeds voorbij. Ik kan mij enkel verzoenen met het schitterende album ‘d éjà vu’ van Crosby, Stills, Nash & Young uit 1970.

D éjà vu. Hoeft verder geen uitleg.

Lees ook:

https://www.nuus.be/2020/03/29/markske-in-tijden-van-crisis-hangjongeren/

https://www.nuus.be/2020/04/13/markske-in-tijden-van-crisis-een-lichtpuntje-in-barre-tijden/

https://www.nuus.be/2020/04/18/markske-in-tijden-van-crisis-eindelijk-radijsjes-zaaien/

https://www.nuus.be/2020/04/20/markske-in-tijden-van-crisis-ik-ben-geen-hoer/

https://www.nuus.be/2020/04/22/markske-in-tijden-van-crisis-lekker-vettig-stuk/

https://www.nuus.be/2020/04/23/markske-in-tijden-van-crisis-porky-de-liefdespup/