©Erfgoedcel Stroom - Promotiefoto

Fiets- en wandelgids #STROOM – erfgoed langs spoor en Dender

Het ziet er naar uit dat we deze zomer allemaal wat meer thuis en in onze eigen regio zullen moeten blijven. Maar dat is niet per se slecht. Want ook in onze eigen streek is er zoveel te zien en te ontdekken: het erfgoed langs de Dender bijvoorbeeld of de restanten van de spoorontwikkeling in Denderland. Je ontdekt het allemaal in de nieuwe fiets- en wandelgids van Erfgoedcel Denderland: #STROOM — erfgoed langs spoor en Dender.

Ontwikkeling van spoor en Dender

“Langs de kronkels van de Dender ontstonden in de loop der eeuwen dorpen en steden. De rivier verbond gemeenschappen en maakte handel mogelijk, maar vormde ook een natuurlijk obstakel dat met kanalisatiewerken, sluizen en bruggen overwonnen moest worden. In de loop van de 19e eeuw vestigden zich vele fabrieken langs de Dender”, legt Micha ël Van Houtte, erfgoedconsulent bij de erfgoedcel, uit.

“Midden 19e eeuw werd Denderland via het spoor verbonden met grote steden en de Waalse steenkoolbekkens. De eerste stoomlocomotieven denderden doorheen de regio. De invloed was enorm. Naast stations, verschenen ook nieuwe ondernemingen, werd pendelarbeid mogelijk en konden goederen makkelijker in- en uitgevoerd worden. Kortom, de wereld werd een stukje kleiner.”

Verrassend erfgoed in eigen streek

De gids #STROOM — erfgoed langs spoor en Dender neemt je mee naar het verleden van Aalst, Denderleeuw, Ninove, Erpe-Mere en Lede. Zo ontdek je al wandelend of fietsend met het gezin verrassend erfgoed in eigen streek. Langs het parcours kom je ook grote erfgoedborden tegen, die je meer vertellen over de lokale historiek. Zoals bijvoorbeeld over de schiptrekkers in Denderleeuw.

Praktische informatie

Prijs: 5 euro.

Je kan deze toeristische erfgoedgids online kopen via erfgoedceldenderland.be. De lokale verkooppunten in de regio vind je ook terug op erfgoedceldenderland.be

Alle informatie over #STROOM — Erfgoed langs spoor en Dender vind je op  www.erfgoedceldenderland.be/stroom.