Ik fiets naar het werkdag – gewonnen in Zuid-Oost-Vlaanderen door Stella Matutina Michelbeke

Donderdag “ikfietsnaarhetwerk”dag – beste school en beste bedrijf in Vlaamse Ardennen – Stella Matutina in Michelbeke dankzij leerkracht en ambassadeur Zita Demoor uit Oosterzele.

Met 28 fietsende leerkrachten is deze school de kampioen van de Ik-fiets-naar-het-werk-dag: “We hebben samen 517 kilometer afgelegd”

“We staan nationaal op de 23ste plaats met 28 personeelsleden die naar het werk fietsten”, zegt leerkracht Zita Demoor, een van de honderd ambassadeurs van de  Ik fiets naar het werk-dag. “Geen enkele school doet beter, zelfs geen enkel bedrijf uit de Vlaamse Ardennen wist zoveel personeelsleden te motiveren.”

De leerkrachten van Stella Matutina fietsten samen 517 kilometer. “Zelf fiets ik al vijf jaar dagelijks het traject tussen onze school in Michelbeke en mijn woning in Scheldewindeke”, zegt Zita. “De eerste jaren reed ik met de racefiets, ondertussen laat ik me elektrisch ondersteunen. Gelukkig mocht ik van de directie volop campagne maken voor deze tweede nationale fiets-naar-het-werk-dag.”

Delibereren

En die campagne vroeg wel wat tijd. “Een volle maand ben ik ermee bezig geweest”, zegt de lerares. “Met onder meer affiches en vele berichtjes via Smartschool moedigde ik de collega’s aan. Op onze school zijn er zeker vijftien leerkrachten die dagelijks weer en wind trotseren. Omdat de klassenraden deze dagen volop aan het delibereren zijn, waren we niet met zijn allen gelijktijdig op school, maar wat telt is dat we met zovelen zijn.”

De leerlingen van de studierichtingen verzorging en toerisme nemen naar verluidt gemakkelijk de fiets voor uitstappen in de omgeving. “Aandacht voor het milieu en gezondheid past dan ook in de visie van onze school, maar het ultieme doel is nog meer mensen dagelijks op de fiets te krijgen om naar het werk te fietsen.”

Fotocompilatie

Donderdag stuurden zowat alle collega’s een foto met hun fiets naar Zita Demoor. “Daarvan maak ik een compilatie die ik zowel op de Facebookpagina van de school als van de organisatie zal posten.” Wie zich inschreef voor de actie, kon ook een bedrag doneren aan Habbekrats. Dat is een professionele jeugddienst die met het ingezamelde geld kinderfietsen zal aankopen voor kansarme kinderen.

Vorig jaar vond de eerste Ik-fiets-naar-het-werk-dag plaats. Toen waren er 7.500 deelnemers. Dit jaar waren dat er meer dan 13.000. “Samen fietsten ze meer dan 300.000 kilometer en doneerden ze meer dan 16.500 euro”, besluit Zita Demoor.

https://www.ikfietsnaarhetwerk.be/nl/participants

 

 

X