Gemeente laat lokale ondernemers links liggen en bestelt in het buitenland

Zaakvoerders Jules Colen uit Bambrugge en Marjan Van Der Heyden uit Lede zijn er niet over te spreken dat de gemeente Erpe-Mere biervilten via een tussenpersoon in Duitsland aankocht en hun bedrijf zo links liet liggen. “Nochtans hebben politici tegenwoordig de mond vol van de noodzaak om lokaal te kopen en bovendien zijn we goedkoper”

Het bedrijf van Jules en Marjan heet The Box and Beermat Company (BBC), gelegen in Ghislenghien, en geniet zowel regionaal als internationaal heel wat bekendheid. Het doet met allerhande promomateriaal dan ook meer dan biervilten produceren. Zo doen lokale verenigingen en uiteraard tal van lokale brouwerijen er graag beroep op. “Wij zijn de enige drukker van bierviltjes op industrieel niveau”, verzekeren Jules en Marjan. “Logisch dus dat we verbaasd waren toen we in een caf é in Erpe-Mere de biervilten waarmee de gemeente Erpe-Mere haar wandelroutes promoot zagen opduiken. Dat betekende immers sowieso dat ze in het buitenland werden geproduceerd. We hadden toch op zijn minst een prijsaanvraag verwacht. Dat we niet zouden bekend zijn bij het gemeentebestuur kunnen we maar moeilijk geloven want we hebben in Erpe-Mere al talloze opdrachten uitgevoerd. Bijvoorbeeld de BOB-campagne van de politie of de gemeentelijke 11 juliviering.”

Gevraagd naar een reactie geeft de schepen van Toerisme van Erpe-Mere Tom Van Keymolen (CD&V) in het Nieuwsblad aan bij de bestelling geen kennis te hebben gehad van The Box and Beermat Company, dat het om een zeer beperkte oplage ging en de bestelling bovendien bij een lokale handelaar is gedaan. Jules en Marjan kunnen maar moeilijk vrede nemen met die uitleg. “Er zijn genoeg leden van het schepencollege die ons kennen en bovendien weten we van een Duitse collega dat ze daar werden gedrukt. Vermoedelijk is die lokale handelaar dus slechts een tussenpersoon.”

Jules en Marjan geven nog mee dat het ganse verhaal doet denken aan de aankoop van mondmaskers door de Belgische overheid. “Misschien heeft de gemeente Erpe-Mere daar zijn mosterd gehaald”, klinkt het. “Toen gelastte de FOD Volksgezondheid de FOD Landsverdediging met de opdracht en dat leidde ertoe dat ze bij een postbusfirma in Luxemburg werden besteld. Nota bene geleid door een caf ébaas en een voetbalmakelaar.   Een veertigtal Belgische bedrijven hebben hier ook achter het net gevist, terwijl  zij de nodige attesten en kwalificaties hadden en bovendien goedkoper waren. Als dat niet tragikomisch is……”