Geografisch informatiesysteem GISbergen


Geraardsberen. GISbergen is een nieuw platform waarover de stad beschikt en die zich volledig richt op GIS, wat staat voor geografische informatie systemen. Ben je op zoek naar gegevens over speelpleintjes, buurthuizen,   scholen, wandelingen, mobiliteit, … bezoek dan zeker dit webplatform. GIS wordt meer en meer geïntegreerd zowel in de private als in de publieke sector, om gegevens mee in kaart te brengen en om objecten mee te lokaliseren en te inventariseren. Aan de hand van de data kan men ook analyses doen om waar nodig verbeteringen aan te brengen.

Sommige van deze gegevens kunnen ook naar buiten toe gepubliceerd worden, uiteraard wordt hierbij de privacywetgeving altijd in acht genomen. Via het online platform GISbergen tracht het lokaal bestuur van Geraardsbergen allerlei nuttige geografische informatie aan te bieden, in de vorm van interactieve kaarttoepassingen en web applicaties. De naam GISbergen is uiteraard afgeleid van de dialectische stadsbenaming Giesbaargen.

Op toeristisch vlak zal historische content gepresenteerd worden via een nieuw medium: de StoryMaps. Dit zijn verhalen die met foto’s en video’s gekoppeld worden aan een interactieve kaart, zodat de bezoeker als het ware in realtime een virtuele rondleiding krijgt. Naast de eigen inhoud (interne webapps), bevat GISbergen ook een thematisch overzicht van interessante GIS-toepassingen die door andere instanties ontwikkeld zijn (externe webapps). Zo kan men onder meer de actuele COVID-19 situatie op de voet volgen, krijgt men toegang tot een routeplanner om wandel- en fietsroutes mee uit te stippelen en krijgt men een zicht op de groenestroomproductie in Vlaanderen.

Het project GISbergen is genomineerd voor de Geospatial Awards, die normaal gezien uitgereikt gingen worden op 24 maart tijdens BeGeo 2020 in Brussels EXPO. Helaas werd dit evenement door de coronacrisis uitgesteld tot 27 oktober. Heb je zelf nog idee ën om bepaalde statistieken of zaken in kaart te brengen? Geef ons dan een seintje via info@geraardsbergen.be of via het enquêteformulier op het platform zelf.

(link naar het platform: vanop www.geraardsbergen.be op de hoofdpagina op rechtstreeks https://gisbergen-gbergen.hub.arcgis.com/)