‘Is het ecologisch verantwoord om duizenden liters leidingwater te gebruiken om Vesten proper te spuiten?’


Geraardsbergen.Vandaag werd een medewerker van de stad Geraardsbergen ingezet om de Vesten met een hogedrukreiniger af te spuiten. Een inwoner van Geraardsbergen reageerde verbouwereerd: ‘Is het ecologisch verantwoord dat daarvoor vele duizenden liters duur kraantjeswater wordt gebruikt?’ Burgemeester Guido De Padt (Open Vld) zegt dat de onderhoudswerken nodig zijn. Nadien worden de nodige herstellingen uit te voeren. ‘Zo blijft de Vesten een mooie, aantrekkelijke site.

Vandaag werd een medewerker van de stad Geraardsbergen ingezet om de straatstenen met een hogedrukreiniger de straatstenen proper te spuiten. Burgemeester Guido De Padt (Open Vld): ‘De kasseien worden gereinigd met een hogedrukreiniger om zo vuil, onkruid, mos en eventueel loszittende voegen te verwijderen. Achteraf worden dan waar nodig nog herstellingswerken uitgevoerd zodat onze Vesten een mooie en aantrekkelijke site blijft voor de bewoners en toeristen.’

Een plaatselijke inwoner van de stad heeft wel bedenkingen bij deze operatie: ‘Een lovenswaardige job, dat zeker, maar moet daarvoor duur kraantjeswater worden gebruikt? Is dit ecologisch verantwoord?’ De inwoner merkt op dat daarvoor een aansluiting voor de brandweer werd gebruikt. ‘Langs de ene kant werd de hogedrukreiniger aangesloten, langs de andere kant liep het water gewoon weg, richting riool. De inwoner nam de proef op de som en zette een emmer onder het weglopende water. ‘Na 3 minuten was de emmer vol.’ Aangezien de man meer dan 6 uur aan de slag was ging het algauw om een paar duizend liter kraantjeswater.

Julien Borremans