Johan en Stefannie daags na de brand: ‘We kwamen onze tegenslagen stilaan te boven en dan haalt een brand vernietigend uit.’


Stephanie (39), Lexy (10), Johan (49) en Jay (6)


Geraardsbergen/Schendelbeke. In de nacht van vrijdag op zaterdag brandde in de Dagmoedstraat 89 een huis volledig uit. Door dit dramatisch voorval kwam een gezin met vijf kinderen op straat te staan. Een tragisch verhaal. ‘Plots stond ik met mijn vrouw en kinderen op straat. We zagen hoe de inboedel van ons huis letterlijk in de Vlammen opging. Het ergste is dat je niets kan doen, enkel machteloos toekijken’, vertelt Johan Van Damme, een 49-jarige arbeider werkzaam in een bedrijf op het industrieplein. Johan en zijn vrouw Stephanie Beyer (39) hebben een nieuw samengesteld gezin. Johan heeft twee kinderen uit een vorige relatie en Stephanie één. Samen hebben ze nog 2 kinderen.  

Vrijdagavond waren Johan en de kinderen niet thuis. Johan speelt competitie darts. Samen met de kinderen wou hij de werkweek leuk afsluiten. Stephanie was moe en besloot thuis te blijven. Later op de avond merkt ze dat ze geen sigaretten meer heeft. Ze besluit om snel met de brommer een pakje te gaan halen. Dan loopt het fout. Stephanie heeft heel veel pijn aan de rechterarm en krijgt de reeds gestarte brommer niet goed onder controle. De brommer valt. De benzine loopt over de vloer in de garage. In een mum van tijd staat de garage in lichterlaaie.

De kinderen waren erg onder de indruk
Een attente buurman heeft de dramatische ontwikkelingen gadegeslagen en belt omstreeks middernacht de brandweer. Stephanie reageert totaal overstuur en belt haar man, die even later aan haar zijde staat en vaststelt dat de vlammen reeds door het dak van de garage slaan. De brandweer is niet onmiddellijk ter plaatse. Stephanie verliest haar geduld en belt totaal van de kaart naar de brandweer. Na een poos zijn er vier korpsen aanwezig: Aalst, Ninove, Denderleeuw en Geraardsbergen.

Intussen heeft het vuur zich over het ganse huis verspreid. De brandweer doet wat ze kan maar moet het huis gecontroleerd laten uitbranden. Stephanie kan het niet meer aanzien en moet totaal overstuur en bevangen door de rook naar het ziekenhuis voor verzorging worden overgebracht. De kinderen zijn erg onder de indruk. Johan en de kinderen krijgen onderdak. Vrienden en familieleden staan klaar om het getroffen gezin te helpen.

Financi ële tegenslagen
‘Niets in het huis kon worden gerecupereerd. Het enige wat nog rest is wat gereedschap en enkele machines die achteraan in de tuin in een hok staan’, vertelt Johan gelaten. ‘Een lieve, attente politieagente heeft ons heel hard geholpen’, deelt Stephanie mee. Dankzij het OCMW kunnen ze tijdelijk hun intrek nemen in een doorgangswoning.

Johan en Stephanie woonden reeds vier jaar in het huis in de Dagmoedstraat. Ze huurden de woning van het bedrijf waar Johan werkt. ‘We hebben de laatste jaren nogal wat tegenslag gekend. We hadden het gevoel dat we er stilaan bovenop kwamen en dan gebeurt dit’, vertelt Stephanie, terwijl ze haar verdriet verbijt. Het gezin had financi ële zorgen en had niet de mogelijkheid om een brandverzekering voor de inboedel te bekostigen. ‘Een tragische vergissing,’ laat Johan weten, ‘Het wordt bang afwachten hoe het verder moet en wat de eventuele gevolgen kunnen zijn.’ Het wordt geen gemakkelijke periode. Het gezin moet immers van één inkomen leven.

Solidariteit
Intussen krijgt het gezin steun van slachtofferhulp. Hope for Children — een jonge vereniging opgericht door drie studenten — heeft intussen toegezegd om de kinderen van het gezin die jonger zijn dan 12 jaar een nieuwe ingerichte slaapkamer te bezorgen. Ook Welzijnsschakel Steksken heeft ook hulp beloofd. ‘De nood is hoog,’ laat Stephanie weten, ‘Zoek maar eens een betaalbare woning om een gezin met vijf kinderen in onder te brengen. Dat wordt een helse zoektocht.’

Johan en Stephanie krijgen veel hulp en steun. Een deel van de doorgangswoning staat vol met spullen die ze van mensen uit de buurt hebben gekregen. De solidariteit is groot. ‘Intussen hebben we heel wat gekregen van vrienden en familie, maar ook van mensen die we niet kennen en spontaan spullen brengen’, vertelt Johan.

Het gezin heeft nog een hele weg af te leggen. Wie het gezin gericht wil steunen om deze enorme tegenslag te boven te komen, kan altijd terecht bij Johan (0472 70 38 38) en Stephanie (0456 01 28 62).

Julien Borremans
Met medewerking van Lieve Demeulemeester

X