Een voedselbank en ondersteuningscentrum voor huisdieren in Geraardsbergen


Geraardsbergen. Alain Vandendriessche en Veerle Vermeir richten een voedselbank voor dieren op. ‘De coronacrisis heeft hard toegeslagen. Heel wat dierenvrienden hebben moeite om voedsel voor hun oogappel te kopen en om andere onkosten te dekken.’ Daarom zal de vzw Katsoiets een voedselbank voor dieren organiseren, waar ook voor tijdelijke opvang van huisdieren kan worden gezorgd. De vzw wil kansarme dierenvrienden ook materieel ondersteunen en, waar nodig, ook een oplossing zoeken voor de dure rekeningen van de veearts.

Veerle Vermeir :’Er is behoefte aan een dierenorganisatie met een bredere sociale werking. Geraardsbergen is één van de steden uit de Denderstreek waar de problematiek van armoede groot is. De huidige coronacrisis heeft er bovendien nog een schep bovenop gedaan. De dagelijkse voeding en kosten voor hun huisdier(en) zijn voor veel mensen sowieso een flinke hap uit hun budget.’

Voedsel- en materialenbank
Een gewone voedselbank bestaat reeds in Geraardsbergen, maar voeding voor huisdieren is er niet altijd voorhanden. Vaak worden mensen dan ook doorgestuurd naar andere steden met een voedselbank voor huisdieren, zoals in Gent. Om die reden besloten Alain Vandendriessche en Veerle Vermeir een voedsel- en materiaalbank voor dieren op te richten in Geraardsbergen. De vzw Katsoiets werd boven de doopvont gehouden. ‘We werken voornamelijk samen met CAW Geraardsbergen en wijkcentrum de Poort.’

Sinds 19 september is de voedsel- en materiaalbank voor huisdieren in de oudenbergstad in werking. Kansarme inwoners kunnen een pakket met voeding voor hun huisdieren voor een maand bekomen. Intussen werden reeds 6 honden, 3 katten, 4 konijnen en 1 chinchilla voorzien van 72 kilogram voeding.

Noodopvang
De medewerkers van de vzw Katsoiets reken vooral op milde giften van sponsors en dierenvrienden met een groot hart. Veerle en Alain roepen de inwoners van deze stad op om hun hart te laten spreken. De organisatie is op zoek naar honden- en kattenvoeding (zowel droogvoer als natvoer), stro, hooi en voeding voor knaagdieren, manden, halsbanden, leibanden, krabpalen, voederbakken, transportboxen, kattenbakken, pipetjes tegen de vlooien en/of parasietenbestrijding,…

De vzw Katsoiets wil ook voor noodopvang voorzien voor mensen die tijdelijk niet meer voor hun dieren kunnen zorgen door bijvoorbeeld ziekenhuisopname of tijdelijke immobiliteit. Ook dierenliefhebbers die moeite hebben om de onkosten voor de verzorging van hun oogappel te betalen, kunnen op steun rekenen.

Wie graag meer info wil kan hiervoor terecht op onze webpagina www.vzwkatsoiets.be en https://www.facebook.com/VZWKatssoiets

Julien Borremans

X