Geraardsbergen wint speciale GoeBezig-prijs


Geraardsbergen. Zaterdag 10 oktober 2020 won het Lokaal Bestuur van Geraardsbergen de GoeBezig-prijs. Die wordt jaarlijks uitgereikt aan een lokaal bestuur en een bewonersgroep die “goed bezig” zijn. Samen met Aarschot behaalde onze stad de eerste plaats. Geraardsbergen won in 2014 al eens de GoeBezig-prijs en daarom werden we nu speciaal bekroond met de Doorzettersprijs. Een unicum dat geen enkel Lokaal Bestuur de Oudenbergstad voordeed. Geraardsbergen kon de jury overtuigen met haar erg menselijke inzet en doortastend optreden, zeker in deze coronatijden.

De GoeBezig-prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Vereniging Dorpsbelangen en beloont twee categorie ën die een verbindende en participatieve rol spelen naar bewoners toe: bewonersgroepen en lokale besturen.

In de eerste categorie ging de dorpsraad van Leest (bij Mechelen) met de eer lopen. In de categorie lokale besturen konden zowel Aarschot als Geraardsbergen de jury bekoren. Aangezien Geraardsbergen 6 jaar eerder al eens de eerste prijs behaalde, besloot de jury onze stad te bekronen met een bijzondere trofee: de Doorzettersprijs.

De prijs is een opsteker voor onze stad en alle werknemers die zich de voorbije maanden met hart en ziel hebben ingezet, te meer omdat de jury niet bestond uit professionele organisaties maar wel uit bestuursleden van bewonersgroepen. De appreciatie komt dus echt vanuit het veld.

De jury argumenteerde de uitslag voor Geraardsbergen als volgt: “Om de vele initiatieven op allerlei gebieden, de aandacht voor studenten en de lokale handel, de wandelkaarten, de raamkunst en de kunstwandelroute Bizar, de topidee ën als Mystery picknick en toverpleinen. Om het snel oppikken van de noden, de zeer diverse en uitgebreide steunmaatregelen met extra toelagen voor tal van activiteiten van verenigingen in deze coronatijd. Omwille van de duidelijke betrokkenheid en verbinding met de vele bewonersgroepen, omwille van de gebundelde samenwerking waarbij zowel oud als jong zich inspanden, om de goede en brede communicatie, de persoonlijke bezoeken en gesprekken, de speciale coronakrant, … In het bijzonder om de aandacht voor de nieuwkomers en anderstaligen, en het inschakelen van brugfiguren, alsook om de samenwerking met een ander lokaal bestuur, … Omwille van dit alles wat staat voor een bijzondere en erg menselijke inzet, én voor de continuïteit in het écht goe bezig zijn (want de stad won in 2014 al eens de GoeBezig-prijs) wint stad Geraardsbergen nu de Doorzettersprijs!”