COVID-19 slaat hard toe in Beauprez Service Residenties

‘Plan van aanpak is uitgerold. Maatregelen doen reeds hun werk.’


Grimminge/Geraardsbergen. Ook in seniorencomplex Beauprez Service Residenties slaat COVID-19 ongemeen hard toe. Ondanks de genomen maatregelen werden zaterdagnamiddag 37 besmettingen vastgesteld. Stefaan Premereur: ‘Mogelijks zijn we geïnfecteerd via verschillende wegen.’ Ook in Resort De Kloef is er een besmetting vastgesteld. Intussen zijn twee bewoners in het ziekenhuis opgenomen. Alle bewoners zitten in quarantaine op hun kamer en bezoek is niet toegestaan.

In seniorencomplex Beauprez Service Residenties zijn 37 bewoners besmet met COVID-19. Volgens Stefaan Premereur zijn de besmettingen via verschillende kanalen verlopen. ‘We hadden nochtans de nodige preventieve maatregelen genomen. Sinds 23 oktober waren er geen animatie en andere activiteiten meer toegestaan. Vanaf 30 oktober werd er geen bezoek meer toegestaan. Een dag later werd beslist om de maaltijden op de kamer te bedienen.’

37 besmettingen…
Op 2 november testte de eerste bewoner positief. ‘Vrijwel onmiddellijk werden alle bewoners op hun kamer geïsoleerd’, geeft Stefaan Premereur mee, ‘Toch ging het van kwaad naar erger. Op 6 november kwamen de testkits toe en werden de bewoners door de Coördinerend Raadgevend Arts (CRA) met behulp van de verpleging onderworpen aan een test.’ Een dag later bleek uit de resultaten dat er 37 besmettingen zijn. ‘Mogelijks zijn er verschillende besmettingshaarden. Ondanks het feit dat we elke animatieactiviteit hadden opgeschort, kwamen we achteraf te weten dat een aantal kaartersvrienden hun activiteit op de kamer hebben verdergezet. Het valt op dat de bewoners die rondom de flat van de kaarters wonen, besmet zijn.’

Vrijwel onmiddellijk werden de bewoners, familieleden, personeelsleden en andere betrokkenen op de hoogte gebracht en werden de COVID-19 procedures toegepast. ‘Grotendeels komt het erop neer dat wie maaltijden e.d. bedient bij besmette bewoners, niet binnengaat bij niet-besmette en omgekeerd. Uiteraard worden er strenge hygi ënische en sanitaire maatregelen toegepast. Bezoek van kinesisten en andere huisartsen wordt tot een minimum beperkt.’

Verschillende personen aan de beterhand
Volgens Stefaan Premereur werpt de aanpak zijn eerste vruchten af. ‘De eerste geïnfecteerde bewoners zijn reeds aan de beterhand. Voor een aantal bejaarden zijn er slechts lichte symptomen. Bij anderen zet de besmetting zich door, zoals we dat bij een griep zien evolueren. De CRA zal beslissen op welk moment we terug een algemene testing van alle bewoners gaan doen. Ik vermoed dat dit binnen twee à drie weken het geval zal zijn.’

Julien Borremans