Zelfontbranding in composteringsinstallatie Geraardsbergen


Schendelbeke. Deze namiddag ontstond er in de composteringsinstallatie aan de Dagmoedstraat te Schendelbeke een zelfontbranding van compost in een grote loods. De Brandweer van Geraardsbergen kreeg een oproep en was rond 14.45 uur ter plaatse. Compost kan ontbranden door spontaan verlopende fermentatieprocessen. Deze vertering door micro-organismen stelt warmte vrij. Als de organismen massaal verteren en delen bij de juiste vochtigheidsgraad en zuurtegraad, kan de temperatuur erg hoog stijgen. De brandweer was al uren in de weer om de enorme hoeveelheid compost te koelen met bluswater. De compost bleef nasmeulen. De brandweer van Geraardsbergen had de zelfontbranding onder controle, maar door de grote hoeveelheid compost was waakzaamheid geboden. ‘We zullen hier nog enkele uren moeten nablussen’, zei een brandweerman rond 22.00 uur.

Geraardsbergen