Wie weet meer over gecrashte Spitfire in Balegem?

Vliegtuig stortte neer eind augustus 1944

Uw Nuus reporters zijn op zoek naar senioren van Balegem die eventueel ooggetuige geweest zijn van de crash van een vliegenier die met zijn Spitfite neerstortte vermoedelijk eind augustus 1944. We gaan op zoek naar gegevens over deze gevechtspiloot en willen zijn loopbaan en zijn daden opnieuw laten leven. We willen weten wat zich daadwerkelijk heeft afgespeeld in het leven van de vliegenier.

Het verhaal van de neergestorte Spitfire is ons ook al als lokale reporters ter oor gekomen, het is een eigen leven gaan leiden, waarbij waarheid en fictie graag met elkaar in de clinch gaan. Kan iemand ons vertellen op welke site, straat,…het vliegtuig is neergestort? Volgens overlevering heeft de zwaar gewonde vliegenier de crash overleefd. Wie heeft de gewonde piloot in veiligheid gebracht? Wie heeft hem verzorgd na zijn crash?. We gingen al te rade bij Lucien De Smet (voorzitter van het Heemkundig Genootschap Land van Rode) die ons bevestigde dat het bier ‘Spitfire’ dat in De Fontein gebrouwd werd zijn naam daadwerkelijk ontleend heeft aan het neergestorte vliegtuig. Het lanceren na WO II van het ‘Spitfire Beer’ werd een grandioos succes. Maar hier willen we ook meer van weten. Wie kwam op de idee? Wie heeft nog bijzonderheden en verhalen over dat bier en brouwerij De Fontein? Klopt het dat de Balegemnaars het Spitfire bier smalend ‘spiet verre’ (spuit ver) noemden? Het bier werd geroemd om zijn bruisende kracht. Vandaar deze warme oproep. Graag uw medewerking. Alle info is welkom bij rooi.61@skynet.be, marcel.van.de.vijver@telenet.be .