Leerlingen van het Sint-Catharinacollege winnen essaywedstrijd 11 11 11


Geraardsbergen. Acht eindejaarsleerlingen van het Sint-Catharinacollege (campus Wegvoeringsstraat) kaapten de prijzen weg van de opstelwedstrijd die uitgeschreven werd door de 11.11.11-werkgroep van Geraardsbergen. De deelnemende leerlingen konden kiezen uit vijf thema’s die door 11.11.11 in de kijker werden gesteld, nl.: Diversiteit, Mensenrechten, Vluchtelingen, Klimaat enDemocratie.

Omwille van corona-omstandigheden werden de Oxfam-waardebons zonder publiek aan de winnaars overhandigd. De ingezonden teksten werden beoordeeld door prof. Arne De Winde en germaniste Marleen Francq. In zijn motivatietekst lauwerde Arne De Winde namens de jury de inzendingen als volgt: Ook dit jaar bewezen jongeren te kunnen denken, en beter nog: te kunnen doordenken. En dat is in een impulsieve opinie-industrie allesbehalve vanzelfsprekend. De 9 jongeren die dit jaar deelnamen aan de essaywedstrijd van 11.11.11 nemen geen genoegen met platitudes, evidenties en holle frasen. Ze geven betweterige volwassenen met hun vastgeroeste denkkaders eens ferm lik op stuk. De ingediende essays tonen in die zin een geestesverruimende tegendraadsheid. En nee, het gaat niet om gratuite contrairdoenerij, maar om bevlogen engagement. Of het nu om het gevangeniswezen, de betonstop of de doodstraf, om de kritieke toestand van onze democratie of die van onze planeet gaat, steeds tonen de auteurs scherpzinnigheid – en ja, niet onbelangrijk als je zieltjes wil winnen voor je zaak: een doortrapte welbespraaktheid.”

Prijs van de jury
“De gevangenis van morgen is geen gevangenis” door Yehia Abou Shady
“Schuif de betonstop niet op de lange baan” door Elena Nieto Menendez

Eerste prijs
“Schuif de betonstop niet op de lange baan” door Elena Nieto Menendez

Tweede prijs
“Doodstraf of moordstraf” door Celien Vanderstappen

Derde prijs
“De bibliotheek van het leven: een beperkte collectie” door Charlotte Florizoone

Eervolle vermeldingen
Uw democratie, u kiest” door Florentine Moens
“Kiezen voor kerncentrales om onze natuur te redden” door Guillian Neyt
“Een nieuw, elektrisch tijdperk” door Jos Batselé
“Euthanasie: een taboe dat de wereld uit moet” door Marieke De Backer
“Black is the new orange” door Laure Katanga Malwengo