Uitbaters Residentie Beauprez blijven aangehouden. Ze reageren aangeslagen.


Oudenaarde/Grimminge. De zaakvoerders van Beauprez Service Residenties in Geraardsbergen waar donderdag 3 februari zeventien bewoners geëvacueerd werden omdat ze niet zelfredzaam waren, blijven in de cel. De raadkamer in Oudenaarde heeft dinsdag 8 februari de aanhouding van de 49-jarige Stefaan P. en de 37-jarige Sandra V.d. W. bevestigd. Ze worden beschuldigd van onder meer schuldig verzuim, huisjesmelkerij, verwaarlozing en het niet verlenen van de juiste zorg. De aanhouding wordt met een maand verlengd. Zowel Sandra V.d. W. als Sefaan P. reageren aangeslagen.

Stefaan P. en Sandra V. d. W. blijven nog een maand langer in de cel. ‘Ze zijn erg aangeslagen’, zeggen hun advocaten. Pieter Helsen, advocaat van de Stefaan P.: ‘Die man heeft zich altijd naar eer en geweten ingezet voor die mensen. In hun verklaringen zijn de bewoners bijzonder lovend, zowel over hun woonsituatie als over mijn cliënt die altijd behulpzaam is naar hen toe.’ Ook Sandra V. d. W. reageert aangeslagen, zegt advocate Sarah-Amilia Derijst: “Ze begrijpt niet goed wat haar allemaal overkomt, als empathisch persoon is ze enorm aangedaan en heeft ze het emotioneel zeer moeilijk.”

Volgens haar advocaten heeft de vrouw altijd ter goeder trouw gehandeld en kunnen haar niet dezelfde feiten ten laste worden gelegd als aan de man omdat ze in dienst was als onthaalmedewerker zonder bevoegd te zijn voor de verhuur. Dat ze de afgelopen maanden weinig aanwezig was in de residenties, is volgens haar advocaten te verklaren omdat ze een intensieve opleiding met veel lessen en stages volgt.

‘Die man heeft zich altijd naar eer en geweten ingezet voor die mensen. In hun verklaringen zijn de bewoners bijzonder lovend, zowel over hun woonsituatie als over mijn cliënt die altijd behulpzaam is naar hen toe.’

Dubbelzinnig…
Donderdag 3 februari deed de Federale Gerechtelijke Politie een massale inval in Beauprez Service Residenties, een zorgoord te Grimminge. De zaakvoerder Stefaan P. (49) en zijn vriendin Sandra V.d. W.  (37) worden onder meer schuldig verzuim, huisjesmelkerij, verwaarlozing en het niet verlenen van de juiste zorg. Tijdens de huiszoeking werd zelf een bewoner zonder de nodige verblijfspapieren aangetroffen. Het parket besliste om zeventien bewoners van de instelling onmiddellijk te evacueren.

Vorig jaar in juni werd de erkenning als instelling ingetrokken omdat er mensen verbleven ‘die zwaarder zorgbehoevend zijn dan de zorg die werd aangeboden’. Het nieuws sloeg in als een bom. In de weken die volgden vertrokken tientallen bewoners naar andere residenties.

De residentie werd dan omgevormd tot’cohousing’. Volgens de advocaat van één van de verdachten werd toen aan de bewoners meegedeeld dat ze niet konden blijven omdat er geen zorg meer werd aangeboden. Ze konden wel nog kiezen voor warme maaltijden of een poetshulp. Pieter Helsenvindt de tenlasteleggingen dan ook dubbelzinnig: ‘Enerzijds zegt men dat je als uitbater van een cohousingproject geen zorgtaken mag opnemen en anderzijds gaat men dan verwijten dat er mensen verbleven die zorg nodig hebben. Dat is toch wel een beetje een vreemde houding.’

Bron: VRT

Julien Borremans