Walmke brand zeldzaam vuurfeest


Steenhuize-Wijnhuize. Op zaterdag 5 maart om 19u zal de Belleman van Geraardsbergen de leuze  “Walmke walmke brand, zeven zakken op een dagwant, veel koren weinig kruid, met Pasen is de Vasten uit!” scanderen en vervolgens het vuur aan de walm steken. Meteen de start van een oud en zeldzaam vuurfeesten in Vlaanderen.  Reeds decennia lang onderhoudt het Davidsfonds hier de traditie door op de eerste zaterdag van de Vasten een vreugdevuur aan te steken op het dorpsplein van Steenhuize-Wijnhuize.

In Geraardsbergen is het feest van Krakelingen en Tonnekesbrand door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed. In Steenhuize-Wijnhuize wordt Walmke brand gevierd, doch los van het Geraardsbergse Tonnekesbrand. De oorsprong van vuurfeesten wordt gezocht bij Germaanse en Keltische stammen.Er werden vuren aangestoken om de winter te verdrijven en de lente te verwelkomen, om een goede oogst af te smeken en om de zonneschijn op te wekken ter bevordering van de groei van fruit, akkergewassen enzovoort.

Veelal werd dan ook door het vuur gesprongen, of werd vee door of rond het vuur gejaagd ter bescherming tegen boze geesten en allerlei kwalen. Ook de fakkeltochten en processies zijn gelinkt aan deze vuurfeesten.

Iedereen is welkom in een verwarmde tent met zicht op het vuur. Een enthousiaste fanfare zorgt voor de uitgelaten sfeer terwijl er heerlijke steekbiertjes worden geschonken en er ter plaatse broodjes met warme beenhesp worden bereid. Na een corona-onderbreking is de Walm dit jaar meer dan ooit het feest van de vrijheid, van ontmoeting na een lange winter en maanden van beperkingen.

Voor deze organisatie krijgt het Davidsfonds de medewerking van de gemeente Herzele. Iedereen is welkom. Dit vuurfeest is volledig gratis.

Meer info:   Filip SCHOTTE  filipschotte@hotmail.be  0497/419793