Muzikaal talent van Digno Garcia opnieuw tot leven gebracht


Geraardsbergen. De bijgevoegde foto werd gemaakt op de Geraardsbergse winterkermis van 1962. Hij maakt deel uit van een reeks gemaakt door een fotograaf van het Franse weekblad Paris Match, naar aanleiding van een reportage in de Beneluxeditie van het blad. Ruim een maand eerder, op 11 januari 1962 – nu 60 jaar geleden – traden beide personen op de foto’s, Digno Garcia en Vera Engelen, in Geraardsbergen in het huwelijk.

Als cultureel ambassadeur naar België
In 1954 werd de al in Zuid-Amerika en Mexico befaamde harpspeler Digno Garcia door de overheid van zijn geboorteland Paraguay als culturele ambassadeur uitgezonden naar Europa. Zijn opdracht – het continent laten kennismaken met de muziek en kunst van Paraguay – zou aanvankelijk twee jaar duren. De toen al virtuoze harpist werd vergezeld door twee uitmuntende, gitaarspelende landgenoten met wie hij het Trio Los Paraguayos vormde.

Bij aankomst in Europa was het trio – net als  zijn muziekgenre – nog volslagen onbekend.  Met de steun en onder impuls van de consul van Paraguay in België maakte het met zijn zowel instrumentale als vocale muziek al snel internationaal indruk. Na het verstrijken van de termijn van twee jaar keerden Digno’s beide landgenoten terug naar Paraguay. Hij zou later met andere landgenoten en in andere bezettingen grote internationale faam verwerven, onder andere met eigen interpretaties van bewerkingen van ‘Guantanamera’, ‘La Bamba’ en ‘Brigitte Bardot’.

Mooie carrière
Geraardsbergen werd daarvoor zijn uitvalsbasis. Hij vond er niet alleen appreciatie, rust en inspiratie maar ook de liefde – bij Vera, de dochter van de uitbaters van de toenmalige Zaal Plaza, een naam die ook nu nog bij vele Geraardsbergenaren mooie herinneringen oproept. Ze vormde de onontbeerlijke steun en toeverlaat bij de uitbouw van zijn bloeiende carrière.

Digno Garcia zou tot zijn veel te vroege overlijden in 1984 in Geraardsbergen blijven wonen. Vera, die overleed in 2016, hield samen met hun oudste zoon Diego – die zich ook nu nog daarvoor inzet – de herinnering aan Digno en zijn muziek levend.

Concertdiner
Op zaterdag 24 september 2022 organiseert Diego Garcia in het Feestcomplex Europa te Parike (Brakel) de 9de editie van het concertdiner ‘Vrienden van Digno Garcia’.

De hoofdgast – die verder geen introductie behoeft – is dit jaar Paul Michiels, die zal optreden met zijn liveband. Ook rasentertainer Sammy Moore is – nu al voor de derde maal – op de afspraak. En voor de afterparty wordt een beroep gedaan op twee vaste waarden uit de streek: dj’s James Brown en Jean-Marie.

Reserveren en info: 0477 84 49 68 en diego.garcia@telenet.be.