Maurine Ricour is wereldkampioen gemengde aflossing Duatlon

Een gesprek

Geraardsbergen/Bever. Op het wereldkampioenschap duatlon te Targu Mures in Roemenië gingen Maurine Ricour (30) en Arnaud Dely met de zege aan de haal op de eerste gemengde aflossing ooit op een WK duatlon. Bij de individuele atleten strandde Maurine op een mooie zesde plaats. De Beverse atlete is semiprofessioneel en traint al jaren in Geraardsbergen. De afgelopen jaren sportte ze een mooi palmares bij elkaar. Een gesprek dringt zich op.

Maurine Ricour en Arnaud Dely veroverden goud in Roemenië. Ze legden elk twee keer 1,6 kilometer lopen, 5,4 kilometer fietsen en nog eens 800 meter lopen af in 1u12’20’’. Daarmee eindigden beide duatleten 6 seconden voor de Italiaans en 8 seconden voor de Franse ploeg. De zuiderburen hadden nochtans de kakelverse wereldkampioen duatlon bij de mannen Krilan Le Bihan in de rangen.

Wedstrijdverloop
Bij de individuele atleten strandde Maurine op een mooie zesde plaats. De Beverse atlete is erg tevreden met deze zesde stek. ‘Het is de eerste maal dat ik aan een WK deelnam. Ik ben dan ook vooral blij dat ik de wedstrijd mee kon maken.’ De duatlete reed vooral haar eigen wedstrijd. ‘Ik wilde me niet opblazen door met de eerste groep mee te zijn. De tweede groep bevatte ook enkele sterke fietsers. ‘Na de wissel duurde het niet zo lang vooraleer we voorin geraakten.’

Op de fiets liep het best lekker. Maurine kon zelf enkele keren prikken door in de aanval te gaan. Tijdens het lopen moest ze wat gas terugnemen. ‘Het had geen zin om de sterke looptsters te volgen. Ik doseerde mijn krachten.’ Maurine Ricour eindigde knap zesde op 54 seconden van de Venezolaanse Joselyn Brea.

De Beverse is niet aan haar proefstuk toe. Vorig jaar maakte ze het mooie weer op de tweede manche van Lotto Duatlon Series in Ieper. Ze was ook de beste op het test-event duatlon van Triatlon Vlaanderen in Willebroek. Ze behaalde brons op het BK 10 km op de weg in Lokeren. Begin dit jaar schreef ze voor het eerst een veldloopoverwinning op haar palmares. In 2019 pakte ze zilver op de Bk-marathon te Eindhoven en eindigde ze tweede op het BK duatlon. Twee jaar geleden deed ze ook mee aan het Europees kampioenschap, waar ze zevende eindigde.

Professionalisering
Maurine startte pas op haar twintigste met competitie. Na enkele omwegen belandde ze in het duatlon. De duatlete mag dan in Bever wonen, ze traint al jaren bij Atletiekclub Geraardsbergen (ACG). Al vlug merkte ze dat lopen en fietsen haar heel goed lagen. Aanvankelijk engageerde ze zich voor triatlon, maar door de mindere zwemprestaties rolde ze automatisch in het duatlon. Maurine professionaliseerde haar aanpak en dat loonde. Ze deed ook aan meer wedstrijden mee en kwam zo in contact met de bondcoach Loïc Hélin. Zo werd Maurine opgepikt voor het WK.

De Beverse startte in de triatlon, maar zwemmen is niet haar sterkste kant, dus schakelde ze over naar het duatlon. ‘Wil je meetellen in de triatlon, dan moet je bij het zwemmen al mee zijn met de kopgroep anders wordt de achterstand onoverbrugbaar’, getuigt Maurine.
De afstanden in de wedstrijden variëren. ‘Wat betreft de wereldspelen wordt er 10 km gelopen, 40 km gefietst en tenslotte nog eens 5km gelopen.’ De afstanden zijn relatief kort, maar het gaat wel erg vooruit. ‘Het is dan ontzettend belangrijk dat je vanaf het begin mee bent met de eerste groep, anders wordt het moeilijk.’

Lopen en fietsen lijken een moeilijke combinatie, maar voor Maurine is dat geen probleem. ‘Het is een kwestie van voldoende training.’ Een voorkeur heeft de duatlete niet. ‘Mijn sterkste kant is net de combinatie van fietsen en lopen. Ik neem de overgang van fietsen naar lopen en omgekeerd vlot.’

Maurine omringd door een schare trouwe fans

Maurine traint ook in Frankrijk en neemt er ook aan wedstrijden deel. ‘De wedstrijden zijn daar van een heel hoog niveau’, getuigt ze. Maar dat weerhield er haar niet van dat ze er al enkele keren op het podium stond.

Wereldspelen
Vanaf volgend jaar gaat de Beverse atlete zich toeleggen op de langer afstanden. ‘Langere afstanden liggen me veel beter.’ Maurine ziet zichzelf nog groeien, zeker wat betreft snelheid en explosiviteit. Dat vraagt heel veel training. ‘Momenteel zit ik in een erg drukke periode. Ik train twee keer per dag, lopen en fietsen. Nu werk ik twee weken op uithouding, maar twee weken voor een wedstrijd concentreer ik me op de intensiteit.’ Voor het fietsen laat Maurine zich door haar vriend Wazo De Rouck begeleiden.

Het niveau van het duatlon bij de mannen ligt hoog, bij de vrouwen is dat minder. Volgens Maurine Ricour ligt dat aan het feit dat heel wat vrouwen overstappen naar het triatlon of het wielrennen. ‘Dat ligt voornamelijk aan het feit dat er in België weinig wedstrijden zijn en dat daardoor de sport minder bekendheid geniet bij het grote publiek. Triatlon is veel bekender en er zijn heel wat goede triatleten.’

Toch mogen we niet wanhopen, meent Maurine. ‘De duatlonwedstrijd in Halle is ieder jaar zeer goed georganiseerd. Het is ook een zware wedstrijd en BK-waardig.’ Internationaal staat het duatlon veel hoger aangeschreven. ‘Als ik in Frankrijk aan wedstrijden deelneem, dan merk ik dat het niveau veel hoger ligt.’ In Frankrijk, Spanje en Italië is het duatlon heel populair. ‘Het duatlon mag in België wat meer belangstelling in de media krijgen. Het zal de sport ten goede komen.’ Volgens Maurine loopt er in en rond Geraardsbergen genoeg talent rond voor het duatlon. ‘Door de sport in de kijker te plaatsen, zouden er misschien meer atleten overtuigd raken om voor de sport te kiezen.’

Maurine heeft geen contract bij Sport Vlaanderen. Ze sport semiprofessioneel. Dat wil zeggen dat ze nog 4/5 moet werken. ‘Dit is niet makkelijk, maar wel te doen’, weet ze. ‘Het zou natuurlijk wel toffer zijn mocht ik fulltime professioneel aan de slag kunnen, maar dat zit er niet in.’
Binnen drie weken vertrekt Maurine naar Birmingham in de Verenigde Staten voor de wereldspelen. Het BIOC zorgt er dan voor dat het duatlon in de kijker wordt gezet en op wat belangstelling in de media kan rekenen.

Geen sociale media
Wie Maurine wil aanmoedigen, zal dat niet via de sociale media kunnen doen. ‘Een bewuste keuze’, zegt ze. ‘In het verleden communiceerde ik wel via de sociale media en ondervond ik vooral de negatieve invloed. Ik steek mijn energie liever in de trainingen en de wedstrijden.’

Julien Borremans