Iebe De Quick quizde bij Blokken en Switch de pannen van het dak

Een gesprek

Geraardsbergen. Iebe De Quick wordt stilaan een bekende Vlaming. Ze nam reeds twee maal met succes deel aan een bekend spelprogramma: Blokken en Switch. De 23-jarige uit Geraardsbergen kon met haar stralende glimlach en haar degelijke, parate kennis op heel wat bijval rekenen. ‘Ik droom ervan om eens deel te nemen aan De slimste mens’, laat ze zich ontvallen. Iebe is een bezige bij. Naast een intense job, is ze van plan om nog extra opleidingen te volgen en doet ze ook aan duatlon. Niet te onderschatten. Tijdens haar jeugd ging ze ook naar de muziekschool en was ze actief in de Chiro van Sint-Bartel.

Iebe De Quick uit Geraardsbergen werkte zich in de kijker door succesvol deel te nemen aan Blokken en Switch, populaire VRT-spelprogramma’s. ‘Een vriendin werkt bij de VRT  en liet mij voor de coronaperiode weten dat de het spelprogramma Blokken op zoek was naar jonge vrouwen om deel te nemen’, vertelt Iebe De Quick. Na een selectieronde kreeg Iebe groen licht om met Ben Crabbé op de buis te gaan. ‘Uiteindelijk heeft het tot 2021 geduurd vooraleer het programma werd opgenomen.’ Iebe nam vier maal deel aan Blokken en won drie keer.

Bijzonder leuke ervaring
Iebe is ook wel fan van Switch. Switch is een spelprogramma dat sinds 2016 in juli en augustus wordt uitgezonden op de VRT. De presentatie van de quiz was van 2016 tot begin 2022 in handen van Adriaan Van den Hoof. Vanaf de zomer van 2022 wordt de presentatie door Fien Germijns verzorgd. Ze schreef zich in voor de quiz en mocht deelnemen. Vorige week verscheen Iebe iedere avond op de buis. Ze omschrijft de deelname als ‘een bijzonder leuke ervaring’. Ze won twee finales, wat bijzonder knap is. De finale is bijzonder spannend. Iebe kreeg een minuut de tijd om vijf vragen op rij correct te beantwoorden. Niettegenstaande de stress dat daarmee gepaard gaat, ging het heel vlot.

Financieel legde de deelname van Iebe aan de verschillende spelprogramma’s haar geen windeieren. ‘Voor mijn drie overwinningen aan Blokken, incasseerde ik €3.000 en voor de twee gewonnen finales bij Switch ontving ik €2.000’, getuigt ze. Bovendien won ze bij Blokken nog een televisietoestel en toen ze bij de vierde deelname verloor, kreeg ze als troostprijs er nog een hogedrukreiniger bovenop.

De deelnames aan dergelijke spelprogramma’s zijn behoorlijk vermoeiend. Voor Blokken mocht Iebe twee dagen opdraven. Voor de deelname aan Switch volstond één dag. De dag begon wel om 10.00 uur ’s morgens. ‘Pas om 22.00 uur ’s avonds was ik thuis’, getuigt Iebe. ‘Ook voor de fans was het een lange dag.’ Tijdens haar deelnames kon de jonge Geraardsbergenaar rekenen op de nodige steun van familie en vrienden. Ben Crabbé ontmoette ze later nog een keer. ‘Onlangs was er een optreden in de Preacher ter vervanging van de muziekgroep De Mens en dan heb ik Ben Crabbé nog eens ontmoet. Het was een fijn weerzien.’

De impact van zo’n deelname mag je niet onderschatten, aldus Iebe De Quick. ‘Heel wat mensen kijken naar deze spelprogramma’s. Je wordt op straat regelmatig aangesproken.’ Ook op Facebook kreeg ze heel wat reacties. ‘Uiteraard deed ik het niet daarvoor, maar vooral omdat ik goed kan quizzen.’ Iebe volgt de actualiteit op de voet. ‘Van thuis uit heb ik ook wel een goede basis meegekregen.’ Iebe De Quick sluit niet uit dat ze in het vervolg nog eens aan dergelijke quiz zal deelnemen. ‘Ik droom ervan om eens deel te nemen aan De slimste mens’, laat Iebe zich ontvallen.

Creatieve familie
Iebe is 23 jaar en werkt in het fertiliteitscentrum van het UZ te Brussel. ‘Samen met een collega, ben ik verantwoordelijk voor kankerpatiënten die eicellen willen invriezen voor ze met een behandeling van start gaan.’ Iebe De Quick is reeds Bachelor in de vroedkunde, maar mikt op meer. ‘Vanaf september volg ik nog een tweejarige opleiding Zorgmanagement, een bachelor-na-bachelor, wat ze met haar huidige job gaat combineren. Het wordt een drukke periode’, weet ze.

Iebe volgde het basisonderwijs in het Karmelieten. Daarna deed ze haar secundair onderwijs in het Sint-Catharinacollege te Geraardsbergen, waar ze met succes Grieks-Latijn volgde. Daarna studeerde ze in Gent vroedkunde. Tijdens haar jeugd ging ze naar de muziekschool en was ze actief bij de Chiro van Sint-Bartel. Ze stond vijf jaar in de leiding. ‘Mijn sociaal leven speelt zich volledig in Geraardsbergen af.’

Iebe heeft het niet van vreemden. De familie De Quick is erg creatief. ‘Tante Nele heeft haar eigen naaiatelier. Mijn ouders kwamen onlangs in de het nieuws omdat ze een Oekraïense familie lieten overkomen. Nonkel Dirk werkt mee aan radio Mfm.’ We horen nog van Iebe.

Julien Borremans

X