Jonny De Neve en Danny De Lobelle brengen het Balegem van vroeger en nu in beeld

Unieke expo in Residentie ‘De Krekelberg’

Wie wil weten hoe Balegem er vroeger uitzag, welke gebouwen verdwenen of veranderd zijn, welke gebeurtenissen er plaats vonden moet zeker de unieke tentoonstelling ‘Spiegel 60’  gaan bekijken in Residentie De Krekelberg in Balegem. De expo wordt tijdens Bruisend Balegem geopend op zondagmorgen 14 augustus en is nadien blijvend toegankelijk. Veel mensen denken dat er in de laatste decennia weinig veranderd is in Balegem. Maar niets is minder waar. Je zal foto’s zien van gebouwen die nu verdwenen zijn. Hoe Balegem is veranderd ga je kunnen zien via de foto’s van vroeger van Jonny De Neve en hedendaagse foto’s van Danny De Lobelle. Twee gedreven topfotografen, een groot hart voor Balegem.
Omdat Balegemnaars zich betrokken voelen met ‘hun’ Boalegem’ en alles wat er in leeft, is het idee bij de opperbruiser Christ Meuleman gegroeid om uit te pakken met een expo, een mooi idee om Jonny en Danny een ‘Pas de Deux’ te laten doen met archief en nieuw fotomateriaal van en over Balegem. Gelukkig heeft Balegem, na 45 jaar fusie, zijn eigenheid bewaard. De vrees voor het teloorgaan van de eigenheid van deelgemeente Balegem is ongegrond gebleken.
In de jaren ‘60 en ‘70 fotografeerde Jonny De Neve mooie plekjes in Balegem. Hij stelt zijn archief ter beschikking. Het B.B. – comité is ook Danny heel dankbaar die nu op dezelfde plekken een actueel beeld vastlegt. Kom dat zien. Het contrast is sprekend, verrassend, ontroerend,…De twee topfotografen Danny en Jonny selecteerden de mooiste beelden. Ze gaan (permanent) tentoongesteld worden in Residentie ‘De Krekelberg’ Balegem. De foto’s zijn van onschatbare waarde. Het Balegem van de jaren ‘60 – ‘70 en het Balegem anno 2022 worden door Jonny en Danny tot leven gebracht. In de jaren ‘60 en ‘70 was Jonny De Neve wat Danny De Lobelle vandaag is. Het reilen en zeilen van Balegem vereeuwigen. In ‘Spiegel 60’ worden duet-beelden naast mekaar gelast. Danny De Lobelle volgt al decennia lang de evenementen, gebeurtenissen, feesten, …in  Balegem, ook in de fusiegemeente Oosterzele en naburige gemeenten. Het fotomateriaal is van onschatbare waarde. Erfgoed. Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden.
Waarom moet je gaan kijken naar de expo? Er zijn foto’s die nog nooit werden gepubliceerd. Foto’s die tot 60 jaar teruggaan in de geschiedenis van Balegem. Dankzij Jonny en Danny gaat waardevol beeldmateriaal niet verloren gaan. Dankzij de expo worden nu veel facetten bewaard, voorgoed aan de vergetelheid onttrokken. De tentoonstelling zal bij de Balegemnaars veel herinneringen oproepen. (mvdv, foto’s ddl)
X