24e Levend Erfgoed Expo

Zondag 28 augustus 2022 Provinciaal Domein Puyenbroeck, Wachtebeke

foto levend erfgoed

Op zondag 28 augustus 2022 organiseert Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) voor de 24e keer de LevendErfgoed Expo in het Provinciaal Domein Puyenbroeck te Wachtebeke.Van 10 tot 18 uur toegang gratis.

foto levend erfgoed

Met naar gelang de weersomstandigheden     5 000 tot 10 000 bezoekers wordt het opnieuw een hoogdag voor onze oude lokale rassen van boerderij- en neerhofdieren.
Dit jaar is speciaal: we zijn trots dat we na 2 jaar geen Levend Erfgoed Expo te kunnen organiseren er toch terug in geslaagd zijn met ons vrijwilligerskader de 24ste editie op poten te zetten. Corona deed iets met mensen en overheden. De eersten weten nu dat ‘genieten’ leuker is dan zich engageren, met bv. het gevolg dat ondanks de tijdige aanvraag- het Rode Kruis niet kon ingaan op onze vraag een hulppost te organiseren wegens “gebrek aan vrijwilligers”. Overheden hebben de Coronaperiode blijkbaar gebruikt om de regels extra aan te scherpen met een lading extra administratieve last voor gevolg. Ondanks dit alles zal hij er zijn, de 24ste Als de weergoden met ons zijn wordt het vast een topeditie. Met logistieke steun van de Provincie Oost-Vlaanderen wordt het Eiland in het domein Puyenbroeck omgetoverd tot een kleurrijke verzameling van honderden lokale boerderij- en neerhofdieren. Niet zomaar wat dieren, maar allemaal rassen die in onze streken ontstonden en door de mens gedomesticeerd werden omwille van de nutsdoeleinden maar nu niet meer door de professionele landbouw gebruikt worden.

foto levend erfgoed

Levend erfgoed dus.

foto levend erfgoed

Naast de te koop gestelde hoenders, kalkoenen, ganzen, eenden, geiten, schapen, honden, runderen en trekpaarden, worden ook tal van dieren tentoongesteld. Daarnaast zijn er keuringen van dieren, demonstraties met Belgische hondenrassen, huifkartochten, plattelandseducatie, oude ambachten, een hoefsmid, enzovoort. Het stamboek van het Vlaams Paard houdt er zijn dag van het Vlaams paard (het grootste paardenras ter wereld) met o.a. een middeleeuwse evocatie. Voor elk wat wils dus! De Levend Erfgoed Expo is gratis toegankelijk voor iedereen. Honden aan de leiband zijn toegelaten. Al bijna dertig jaar zet Steunpunt Levend Erfgoed zich in voor het behoud van de streekeigen, en vaak bedreigde, cultuurrassen van Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Vaak bezitten deze levende monumenten een schat aan genetisch materiaal die binnen de moderne fok- en landbouwmethoden verloren dreigt te gaan. ‘Wij willen ze levend!’ is één van de slogans van Steunpunt Levend Erfgoed, want de praktijk toont aan dat ze er niet goed aan toe zijn. Neem een kijkje op www.sle.be voor meer info.
Tijdens de jaarlijkse Levend Erfgoed Expo krijgt het grote publiek de kans om er ook echt in levenden lijve kennis mee te maken.