Wereldrecord ultralopen voor Ivo Steyaert, 100 uur en 677 km.

U las het misschien al in de krant of op Sporza, maar wij van Nuus hadden een exclusief gesprek met de beer van Landskouter. Ivo Steyaert liep afgelopen week een trail in Kasterlee. Niet zomaar een trail maar wel het wereldkampioenschap achtertuinlopen of Ultra Backyard run.

Op het domein de Hoge Rielen in Lichtaart werd een vast parcours uitgestippeld van 6,7 km. Deze wedstrijd werd in 37 verschillende landen op hetzelfde tijdstip gestart. In elk land startten 15 deelnemers die samen zoveel mogelijk rondjes probeerden te lopen. Elk rondje moest binnen het uur worden afgelopen, zoniet eindigde de wedstrijd voor de atleet die niet op tijd binnen was. Voor elk afgelegd rondje kreeg een atleet 1 punt en het land dat op het einde van de wedstrijd de meeste punten verzamelde was wereldkampioen per ploeg. Elke 12 uur loop je op deze manier 50 mijl en elke 24 uur dus 100 mijl.

Afgelopen zaterdagmiddag om 14 uur stipt werd de start gegeven van deze ultra zware wedstrijd. Ivo en de 14 andere Belgen begonnen aan een wedstrijd zonder te weten wanneer die zou eindigen. Niet alleen de fysieke paraatheid, maar ook de mentale weerbaarheid van de atleten werd hier meer dan op de proef gesteld. De meeste atleten houden het een 35 a 40-tal rondjes uit en moeten dan definitief opgeven. Maar niet zo voor de 52-jarige Ivo en zijn 48-jarige kompaan Merijn Geerts. Deze laatste was trouwens de regerende wereldrecordhouder met maar liefst 90 ronden. Telkens waren ze nog ruim voor het uur binnen en konden ze hun energiepeil op niveau houden door op tijd te eten en te drinken. De vrouwen van deze twee toppers zorgden ervoor dat dit zeker niet vergeten werd en zorgden dan ook voor heel wat lekkers. “ ’s Morgens aten we een gewoon ontbijt of wat pasta, ’s middags een normale warme maaltijd, in de late namiddag een taartje. Tussendoor moesten we natuurlijk ook heel wat eten en drinken om zeker niet leeg te komen. Zo aten we pannenkoeken met confituur, mars, snickers, energierepen en veel fruit. Wat drinken betreft dronk ik veel water, cola, warme thee tijdens de nacht en toch ook een 10-tal biertjes, weliswaar bier zonder alcohol (Maes 0,0 %)”, aldus Ivo.

Ivo en Merijn konden op deze manier de rondjes blijven afmalen aan een tempo van 6 à 7 min de km. De derde nacht was voor de beer uit Landskouter de moeilijkste. Hij kreeg het moeilijk en moest zichzelf soms wat klappen op de kaak verkopen of een gelletje met cafeine innemen. Ook versnellen hielp tegen de slaap. “Op deze manier wek je de adrenaline terug op”, ondervond de ervaren Ivo.

Maar Ivo zette door en met af en toe een powernapke tussendoor van een 5-tal minuutjes zorgde hij ervoor dat hij relatief fris terug aan de volgende ronde kon beginnen. De klok tikte verder en de twee bleven maar rondjes afmalen.  Op een zeker moment liepen ze al meer dan 90 rondjes wat betekende dat ze een nieuw wereldrecord hadden. Maar hun energie was nog steeds niet op en het duo ging door en bereikten samen de kaap van de 101 rondjes. Hier stopte hun huzarenstukje. Wat een prestatie, wat een fantastisch wereldrecord. Uiteindelijk liepen de twee dus maar liefst 101 rondjes. 677 km in 100 uur, 50 min en 55 seconden. Voor velen is één rondje van 6,7 km al heel wat, maar deze sportieve prestatie spreekt toch wel tot de verbeelding.

Uiteindelijk werd Amerika wereldkampioen per ploeg doordat hun 15 deelnemers samen de meeste rondjes hadden gelopen. De Belgen eindigden knap tweede en Australië behaalde het brons. Eén van de favoriete ploegen, Japan, strandde op de vierde plaats. Ivo wou ook een woordje van dank zeggen aan de organisatie, die er voor zorgde dat alle Belgische atleten konden eten, drinken en eventueel wat slapen in een gezamenlijke ruimte. Wat bij de andere landen niet het geval is en waar iedereen apart zijn tentje mee heeft.

Ivo verbruikte uiteindelijk ongeveer 50.000 calorieën en is nu toe aan een welverdiende rustperiode. Maar de ultraloper kijkt nu al uit naar zijn volgende uitdaging: De Bello Gallico, een trailrun van 160 km waar hij na 5 jaar nog steeds ongeslagen is. Wie wordt de man of vrouw die hem daar voor het eerst kan verslaan.