Kristof Van Den Abbeele: ‘De heraangelegde Aalstsesteenweg bevat constructiefouten die voor problemen zullen zorgen.’

Smeerebbe-Vloerzegem. Voor Kristof Van Den Abbeele en zijn vriendin Katrien Ritserveldt vormt de heraanlegde Aalstsesteenweg een halve nachtmerrie. ‘De heraangelegde Aalstsesteenweg bevat constructiefouten die voor problemen zullen zorgen’, laat Kristof Van Den Abbeele weten. Kristof contacteerde Stadsbader – het bedrijf dat de werken uitvoerde – om naar een oplossing te zoeken, maar botste naar eigen zeggen op een muur van onverschilligheid. Het bedrijf wou niet reageren.

Deze week kondigde het Agentschap Wegen en Verkeer het nieuws aan dat op vrijdag 25 november de Aalstsesteenweg terug opengaat voor alle verkeer. Maar of dit goed nieuws is voor iedereen, valt erg te betwijfelen. Kristof Van Den Abbeele en zijn vriendin Katrien Ritserveldt kunnen hun ontgoocheling amper de baas.

Katrien woont aan het heraangelegd stuk van de Aalstsesteenweg te Smeerebbe-Vloerzegem. Kristof beklaagt er zich over dat het nieuwe fietspad aanzienlijk hoger ligt bij verschillende woningen dan voorheen.  ‘Als het regent zal het water niet meer afwateren naar de straat, maar naar het huis van mijn vriendin’, laat Kristof weten. ‘Gezien het feit dat de intensiteit van de buien de laatste jaren toeneemt, kan dit tot ernstige problemen leiden.’

Wegdek ligt twintig centimeter te hoog
Kristof legt o.a. terrassen en opritten aan en spreekt met kennis van zaken. ‘Als je goed naar de weg kijkt dan zie je dat de pas aangelegde baan een stuk hoger ligt dan voordien. Het is duidelijk dat er een ernstige fout is gemaakt tijdens de uitmeting’, merkt Kristof op. ‘Het niveauverschil is aanzienlijk. Bij mijn buurman ligt het fietspad ruim twintig centimeter te hoog’, gaat Kristof verder.

Kristof ondernam al verschillende pogingen om de zaak onderling te regelen, maar botste naar eigen zeggen op een muur van onverschilligheid. ‘Bij verschillende werknemers op het terrein vond ik gehoor maar meerdere verantwoordelijken bij Stadsbader toonden geen begrip of stuurden me met een kluitje in het riet. Ik heb zelfs voorgesteld om de oprit van mijn vriendin opnieuw aan te leggen om zo het niveauverschil weg te werken. Ik zou dan de klinkers bekostigen, terwijl het wegenwerkenbedrijf de oprit zou aanleggen. Dat lijkt mij meer dan een faire deal’, weet Kristof. ‘Maar ook daar heeft het bedrijf geen oren naar.’

Het wegenwerkenbedrijf wil als tussenoplossing een afwateringsgoot ter hoogte van de oprit aanleggen, maar volgens Kristof is dit maar een halve oplossing. ‘Ik wil een duurzame oplossing: ofwel wordt het fietspad ofwel wordt de oprit van mijn vriendin heraangelegd. Als de verantwoordelijken wat gezond verstand hebben, dan weten ze wat te kiezen.’ Kristof Van Den Abbeele en zijn vriendin Katrien Ritserveldt willen het er niet bij laten en hebben een advocaat onder de arm genomen. Het advocatenbureau schreef reeds een brief naar Stadsbader waarin een minnelijke oplossing werd naar voorgeschoven, maar zonder resultaat.

We vroegen de heer Lucas Verspecht van Stadsbader om een reactie, maar die liet duidelijk verstaan: ‘Geen commentaar’.

Julien Borremans