Carnaval Merelbeke komt na vele omzwervingen thuis

Zaterdag was het de opening van de Carnaval hallen

Een gelukkige schepen carnaval, Luc Van Huffel bij de opening van de Carnaval hallen aan het containerpark, zondag nemen de carnavalisten na de stoet hun intrek in de nieuwe accommodatie.

Een stuk geschiedenis

Gedurende de eerste jaren van Carnaval werden de vele praalwagens gemaakt op enkele uren tijd in een of andere garage, hangar, bij een boer of een bloemist. Bijna iedereen die eens wilde op straat lopen liep mee, begin jaren 70 hadden we met onze kaartmaatschappij enkele tafels en stoelen, wat bakken bier en wat papieren slingers … op de camion van Leo De Ruyck geplaatst en we konden ook meelopen, Dat was de eerste keer dat ook Georges Verstraeten liep mee als ‘het manneke’ stilaan kwamen grote groepen opdagen : Roskam , Molenhoek , Kwenenbos met kostuums en praalwagens die almaar mooier en groter werden.

De prinsen en adjudanten verenigden zich als “De Dzjakkers” met hun rosse hoed en kostuum. In 1992 groepeerden de groepen zich als de Natussen, die met een blauwe hoed, kleur van de adjudant.

Van dan af begonnen we te zoeken naar Hallen om samen de wagens te kunnen bouwen Het biedt tal van voordelen en de bestaande locaties werden stilaan te klein om de alsmaar grotere en sjiekere wagens te maken

Zo wat 25 jaar geleden kregen we van het gemeentebestuur een plaats toegewezen : ik zie mij nog altijd staan naast burgemeester De Keukeleire en schepen Poriau in de Carrosserie Stevens, net aan Ledeberg Kerkhof … we hadden plaats maar daarmee is ook alles gezegd zeker …

Het was soms wel letterlijk van de regen in de drop: gebrek aan veiligheid, hygiene, comfort naast vandalisme, diefstal, kleine ongelukjes,  problemen met een vervelende buur… We waren op den duur content dat er ook krakers verbleven waardoor vandalisme en inbraak verminderden Na enkele jaren sukkelen en zagen werd een nieuwe plaats gevonden : hangars Tack aan de vijverwegel dat was een serieuze verbetering en alles liep tamelijk goed tot het noodlot toesloeg brand in de hangar ernaast met alle gevolgen van dien schade aan de hangar maar ook aan wagens en de benodigdheden van sommige groepen met daarbij natuurlijk de gekende rompslomp.

En dan begon wat we zouden kunnen noemen : de tocht van Mozes door de woestijn … we hebben de laatste 3 jaar geen carnavalstoet metpraalwagens meer gekend maar de wagens hebben dikwijls een eigen kleine stoet gereden : verhuis naar Vandecauter in Schelderode, terug naar Vijverwegel, naar hallen Crawford naast de LIDL, naar serres Volckaert in Schelderode … het leek wel een chronische ziekte , elk jaar een vast punt op de agenda waar naartoe met de wagens ??? hoe lang kunnen die daar nog blijven ??

Tot plotseling, tot vandaag, het beloofde land in zicht ? en eigen stek voor de praalwagens in een nieuwe en veilige loods. Nu enkel nog een passende naam , denkt u mee, jemag het altijd laten weten aan de carnavalisten van Merelbeke ( daniel.reunes@telenet.be)

Leve het Merelbeekse Carnaval , ALAAF ALAAF