Beleef de Vlaamse Ardennen deze lente en zomer door de ogen van Vincent Van Gogh

Op vrijdag 24/04/2023 werd in de lokalen van PROFO vzw te Eine onder ruime belangstelling het cultuurproject “Vuur in mij” voorgesteld.

De voettocht die Vincent Van Gogh in de zomer van 1879 vanuit de Borinage ondernam en zijn passage in de Vlaamse Ardennen is het uitgangspunt van het cultuurproject Vuur in mij en meteen ook de inspiratie voor projectpartner PROFO vzw om samen met de jongeren in hun organisatie op zoek te gaan naar het vuur dat in hen brandt. Net als voor de jonge Vincent is het voor kwetsbare jongeren vandaag immers niet altijd makkelijk om hun weg te vinden.
Met de steun van VARIANT en beeldend kunstenaar Johan Tahon, bezieler van Vuur in mij, zette PROFO dit voorjaar volop in op de kracht van kunst. Samen met het PROFO-team en de Gentse street art kunstenaars van Wallin’ vertaalden de jongeren het vuur in hen in monumentale muurschilderingen, die voortaan binnen en buiten voor permanente inspiratie zullen zorgen in hun gebouw in Oudenaarde.

“Kunst brengt altijd iets teweeg bij mensen, dat is bij onze jongeren niet anders. In de voorgaande jaren merkten we al dat zo’n vormen van vrije expressie aanslaan bij onze jongeren, zeker wanneer je er zaken uit hun leefwereld zoals graffiti kan bij betrekken. Sommigen ontdekken door deze workshops een creatieve itlaatklep en een heel nieuwe kant van zichzelf! Het creatieve groepsproces kan waardevolle attitudes en vaardigheden aanscherpen die de jongeren later in hun loopbaan kunnen inzetten. Met Johan Tahon, een heel sociaal voelend mens, hadden we vorig schooljaar ook al heel positieve uitwisselingen, dus in hem vonden we de geknipte professional om mee dit project te dragen.”  gaf Franky Hiele, Directeur van PROFO ter verduidelijking mee.

Van haar kant sprak ook Lien Urmel, Coördinator van VARIANT haar waardering uit: “We zijn ontzettend blij dat PROFO met zoveel enthousiasme het project Vuur in mij aanwendt om kwetsbare jongeren te ondersteunen. We kijken vol bewondering naar de muurschilderingen die de jongeren samen met Wallin’ maakten. Een uitstekende start van de vele acties waarmee we, samen met onze projectpartners, Van Gogh op de Vlaamse Ardennen-kaart zullen zetten in de komende maanden.”

VARIANT, de intergemeentelijke samenwerking voor cultuur en erfgoed in de Vlaamse Ardennen, werkt aan dit project samen met tal van projectpartners. Van maart tot augustus 2023 nodigen ze het publiek uit om de Vlaamse Ardennen te beleven door de ogen van de kunstenaar met wereldfaam.
Langs het hedendaagse kunstparcours IVY (13.05 – 06.08) neemt curator Johan Tahon je mee in het spoor van Van Gogh en zijn Horebeekse mentor Abraham Pieterszen. Ook erfgoedverenigingen, zorg‐ en Jongerenorganisaties, het deeltijds kunstonderwijs en auteur Lander Deweer gingen aan de slag met de thema’s kunst, psyché en mentorschap en delen hun bevindingen met het publiek. Daarenboven is het de bedoeling dat de Vlaamse Ardennen zomers geel kleuren dankzij de zonnebloemen – het iconische Van Gogh‐beeld – die de gemeenten verenigd in VARIANT zullen planten.

Iets wat Stefaan Vercamer, lid van de Raad van Bestuur van VARIANT en Schepen van Cultuur in Oudenaarde in zijn speech benadrukte:
“Binnen en buiten de regio is Oudenaarde geliefd als kunststad. Deze zomer tonen we ons als ‘Zonnebloemenstad’, als hommage aan de onovertroffen Vincent Van Gogh. Met perken vol zonnebloemen maken we Van Gogh zichtbaar in het stadsbeeld, en we roepen ook onze inwoners op om hun eigen tuintje zonnebloemgeel te kleuren. Zo kan iedereen laagdrempelig kennismaken met het symbool bij uitstek van de kunst van Van Gogh. Oudenaarde kende al eerder succes met dergelijke groenprojecten. Voor ‘Vuur in mij. Van Gogh in de Vlaamse Ardennen’ brengen we deze zomer cultuur, kunst en natuur samen.”

MEER INFO

Cultuurproject “Vuur in mij”: www.vangoghvlaamseardennen.be

PROFO vzw: www.profo.be

Wallin’: www.wallinofficial.be

VARIANT, intergemeentelijke samenwerking voor cultuur en erfgoed in de Vlaamse Ardennen: Brakel, Geraardsbergen, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lierde, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zottegem, Zwalm.

Van links naar rechts: Annelies Vuye (PROFO), Franky Hiele (PROFO), Jona Vanhelsuwé (Wallin’), Nathalie Vansteenbrugge (PROFO), Emma Revyn (PROFO), Brecht Valepijn (PROFO), Sybille De Vos (Schepen van Onderwijs in Oudenaarde), Stefaan Vercamer (VARIANT en Schepen van Cultuur in Oudenaarde), Eva Feliers (Beschut Wonen Vlaamse Ardennen), Lander Deweer (auteur ‘De vergeten voettocht van Vincent Van Gogh’), Lien Urmel (VARIANT)
Het team van PROFO bij de Van Gogh-muurschildering in de tuin van hun gebouw in Oudenaarde. Van links naar rechts: Nathalie Vansteenbrugge, Brecht Valepijn, Lowie Cloet, Annelies Vuye, Franky Hiele, Emma Revyn
Voor het cultuurproject Vuur in mij werkt VARIANT onder meer samen met jongerenorganisatie PROFO en zorgorganisatie Beschut Wonen Vlaamse Ardennen. Van links naar rechts: Eva Feliers (Beschut Wonen Vlaamse Ardennen), Franky Hiele (PROFO), Lien Urmel (VARIANT), Stefaan Vercamer (VARIANT en Schepen van Cultuur in Oudenaarde), Sybille De Vos (Schepen van Onderwijs in Oudenaarde)

klik op de foto’s om te vergroten