Herdenkingsplechtigheid, Lancaster flyover en comando-overdracht van 57 RAF Squadron te Lierde.

Onder een stralende hemel had deze voormiddag, donderdag 4 mei 2023, aan het monument op het Lierdse Kakebeke een herdenkingsplechtigheid plaats ter nagedachtenis van de in de crash omgekomen bemanningsleden van Lancaster DX-P van het 57 RAF Squadron. Deze bommenwerper werd tijdens een missie richting Munchen op 21/12/1942 door een Duitse nachtjager neergeschoten.

De plechtigheid ter nagedachtenis van piloot, F/O Ronald Alfred Bowles, uit Ealing (Middlesex) – navigator, F/O Alexander Eric Mulholland, 28 jaar, uit Aberdeen, bommenrichter, Sgt Maurice Charles Pearman, 20 jaar, uit Anderley (Kent) – radiotelegrafist/boordschutter Sgt Arthur Leslie Abraham, 22 jaar, uit Coventry – boordschutter, Sgt John Arhur Drain, 20 jaar, uit Bonnington (Kent) en de Australische Sgt Cecil Raymond Stubbs, 28 jaar, uit Newcastle, aan de kust van New South Wales werd bijgewoond door heel wat vertegenwoordigers van de
Ambassades van het Verenigd Koninkrijk, Nieuw Zeeland en Australië, de Royal Air Force, de NATO, NSB, Defensie en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Naast het schepencollege en verscheidene gemeenteraadsleden waren er ook heel wat buurtbewoners en andere Lierdenaars aanwezig.

Uitzonderlijk had na deze plechtigheid ook de ‘overdracht van commando’ (hand over of command) van het 57 RAF Squadron plaats. Wing Commander Jamie Noris overhandigde plechtig de vlag van het 57 RAF Squadron aan zijn opvolger Wing Commander Rich Elford.

Hij komt, hij komt niet, hij komt toch, hij is er.

Alhoewel men er van uit ging dat het verleden jaar de allerlaatste keer zou zijn dat de laatste nog vliegende WOII Lancaster bommenwerper een vlucht over het Europees vasteland zou maken werd aangekondigd dat ter gelegenheid van de herdenkingsplechtigheid en de Commando-overdracht te Lierde toch nog een flyover zou plaatsvinden.

Gisteren kregen we echter de melding door dat door onderhoudsproblemen de vlucht werd afgelast.

Bij het begin van de plechtigheid werd echter aangekondigd dan men gans de nacht had doorgewerkt en dat de Lancaster toch de geplande flyover zou maken, zij het een uurtje later dan aanvankelijk voorzien.

Op een bepaald ogenblik dacht men dat de Lancaster toch nog vroeger was dan aangekondigd doch het bleken twee kleinere toestellen te zijn die een aardig stukje luchtacrobatie ten beste gaven.

 

Doordat de flyover een uurtje later doorging dan voorzien werd de door de gemeente Lierde aangeboden receptie in plaats van in OC De Lier op de herdenkingssite gehouden.

Onder een heldere hemel en een warm zonnetje liet men de Cendrine smaken en werd er duchtig nagepraat met de aanwezige militairen en de inrichters van deze dag.

Heel wat felicitaties gingen naar Dirk De Quick en Koen Van Torre van History Wings en naar Cultuurambtenaar Lieve Henau voor de vlotte organisatie van deze herdenking.

Om te vergroten klik op de foto.