Actie witte lintjes tegen online seksueel geweld

Geraardsbergen. Ter gelegenheid van de jaarlijkse witte lintjescampagne in de strijd tegen (seksueel) geweld op vrouwen, voerde de vrouwenafdeling van Team Geraardsbergen vrijdagmorgen 24 november een actie aan het station van de Oudenbergstad. ‘Wie een wit lintje draagt, toont daarmee zijn of haar steun aan de gezamenlijke strijd tegen online seksueel geweld gericht tegen vrouwen’, aldus voorzitster Katrien Blancke.

Een nieuwe trend is het maken en verspreiden van deepnudes. Hierbij wordt via een website of app een alledaagse foto of video omgevormd tot een naaktbeeld. Deze service is vaak gratis en de technologie is ondertussen zo goed ontwikkeld dat het zeer moeilijk is om vals en echt van elkaar te onderscheiden.

Samen met de voorzitster overhandigden schepen Veerle Mertens, mandatarissen Karla Bronselaer en Edwine Willekens en bestuursleden Joanna Kulik Adamska en Marijke Vincke aan de vroege pendelaars een wit lintje en een flyer om bewustmaking te creëren rond deze nieuwe verontrustende vorm van online seksueel geweld waar elke vrouw slachtoffer kan van worden.

Omdat de beelden niet ‘echt’ zouden zijn, denken mensen dat het maken en verspreiden van dergelijke foto’s of video’s niet stra􀄩aar is. Nochtans hangt overtreders een gevangenisstraf tot 5 jaar boven het hoofd.

Bovendien is het voor slachtoffers niet van belang of de beelden echt of fake zijn. De impact is in beide gevallen verwoestend en de gevolgen kunnen bijzonder ver gaan. Slachtoffers worden overmand door een gevoel van schaamte. In uiterste gevallen groeit dat uit tot depressie en zelfmoord.

‘Deepnudes zijn geen kunst, maar wel misbruik’, besluit de voorzitster.