Geraardsbergen dompelt zich onder in kerstmagie

Geraardsbergen. De kerstperiode gaat in Geraardsbergen niet onopgemerkt voorbij. Twee imposante kerstbomen kregen al hun plek op de Markt en het Stationsplein. Ook de straten en etalages in het handelscentrum steken in een feestelijk jasje. Op 2 december gaat de kerstverlichting in het centrum aan: het startschot voor enkele weken vol kerstmagie.

Programma vol kerstmagie
Het kerstprogramma start op 8, 9 en 10 december met de kerstmarkt. Keuvelend tussen de vele kraampjes kunnen bezoekers de leukste artisanale geschenken vinden voor onder de kerstboom en proeven van heerlijke streekproducten.

Op zaterdagnamiddag 16 en zondagnamiddag 17 december leven kinderen zich uit op het minitractorparcours op het Stationsplein. Ook kan iedereen met de kerstman op de foto in het “huis van de kerstman” op het Stationsplein. Dit huis, een houten chalet van zo’n 25m2, is een creatie van de leerlingen houtbewerking van het Sint-Catharinacollege.

Op zaterdag 16 december rijdt er vanaf 17.30 uur een parade van verlichte tractoren door het centrum.

Op zaterdag 23 december trekt de kerstman nog eens naar “het huis van de kerstman” voor foto’s met bezoekers. Die dag wordt afgesloten met de Christmas Nightrun die start en eindigt op de Markt. Over een parcours van 7 km (met de Muur, en 6 km zonder) kan iedereen wandelen of lopen door de historische gebouwen van Geraardsbergen, aangemoedigd door dj’s, lichtshows en vuurspuwers.

Op de woensdagen in de kerstvakantie zijn er voorleesmomenten voor kinderen in het huis van de kerstman. Op de donderdagen en vrijdagen zijn er verschillende workshops, zoals Lego, knutselen, bakken en selfies maken.

Een vaste waarde doorheen de hele kerstperiode is de warme aankleding van het stadscentrum. Vorig jaar investeerde het lokaal bestuur in modernere en duurzamere kerstverlichting. Samen met de twee kerstbomen, die telkens geschonken worden door bewoners uit onze stad of buurgemeenten, is de kerstverlichting een echt sfeerpunt. De leerlingen van de afdeling Techniek van de Middenschool maakten dit jaar de houten decoraties voor de kerstbomen.

Ook de vele kransen van het kerstcomité van het Handelscentrum zorgen voor gezelligheid, net zoals de feestelijke winkeletalages. De notenkrakers springen daarbij in het oog. Een notenkraker in de etalage betekent dat de handelaar deelneemt aan de eindejaarsactie van het Handelscentrum.

Wie tussen 1 en 31 december 2023 voor minimum 50 euro aankopen doet bij één of meerdere leden van het Handelscentrum, maakt vier keer kans op een aankoopbon van 50 euro. De aankoopticketjes kunnen in een enveloppe worden gestopt en gedeponeerd worden in de gouden brievenbus bij kledingzaak Gaetan (Grotestraat 54, Geraardsbergen).

Het volledige wedstrijdreglement is terug te vinden op https://handelscentrum.org

Zorg voor licht
Samen met De Padstappers creëert het lokaal bestuur wandellussen doorheen de verschillende deelgemeenten. Bewoners worden opgeroepen om hun woning te verlichten zodat de wandellussen volledig in het kerstlicht baden. Bewoners die tussen 1 december 2023 en 15 januari 2024 een foto van hun verlichte huis doorsturen naar samenleving@geraardsbergen.be maken (per deelgemeente + centrum) kans op een aankoopbon van 50 euro.

“De kerstperiode is het moment bij uitstek om de donkere dagen te verdrijven en ons onder te dompelen in warmte en gezelligheid. Samen met het Handelcentrum en de dorpsraden heeft ons lokaal bestuur een verbindend programma opgezet. Zo wordt lokaal shoppen nog aangenamer”, zegt waarnemend burgemeester en schepen van Middenstand Ann Panis.

Alle info over het kerstprogramma: www.geraardsbergen.be/kerst2023