Herdenking crash Lancaster te Kakebeke (Lierde).

Naar jaarlijkse traditie herdacht de gemeente Lierde op dinsdag 19 december de crash van de Lancaster bommenwerper die 81 jaar geleden door een Duitse nachtjager werd neergeschoten en neerstortte in de wijk Kakebeke te Lierde.

Tijdens deze tragische gebeurtenis verloren 6 bemanningsleden het leven en werd er één in krijgsgevangenschap weggevoerd.

In 1999 werden de resten van het neergestorte vliegtuig opgegraven en in 2000 werd er met steun van de gemeente Lierde door de toenmalige Belgian Aviation History Association een monument opgericht aan de Kapellestraat te Sint Maria Lierde.

Sindsdien wordt er jaarlijks aan dit monument een herdenking gehouden.

Dit jaar werd de plechtigheid georganiseerd door de Gemeente Lierde en werkgroep History Wings.

In aanwezigheid van verscheidene NSB afdelingen en afgevaardigden van de Royal Air Force vertegenwoordiging op de SHAPE sprak Burgemeester Jurgen Soetens de, ondanks het gure weer, opgekomen Lierdenaars toe. Nadien werd het verhaal van de laatste vlucht van de DX-P gebracht door cultuurambtenaar Lieve Henau en Koen Van Torre van de werkgroep History Wings. De Exhortation werd gebracht door Flight Sergeant Richard Atha van de RAF vertegenwoordiging op de SHAPE waarna er nog een toespraak werd gehouden door voormalig Wing Commander David Ryder van de Belgische afdeling van de Royal Air Force Association.

Na de plechtigheid kregen de aanwezigen nog een drankje aangeboden.

foto’s ter beschikking gesteld door History Wings.

Meer informatie kan je steeds vinden op de website van History Wings  www.historywings.be,