Massale mobilisatie middelen Civiele Bescherming moet instorting leegstaande panden Gentsestraat door hevige regenval voorkomen

Nederboelare. Dinsdag 2 januari kwam rond 19.00 uur een konvooi van 6 vrachtwagens en een commandowagen van de Civiele Bescherming aan het rondpunt van de Reepstraat en de Felicien Cauwelstraat tot stilstand. ‘De massale mobilisatie van middelen is broodnodig om de instorting van de leegstaande panden in de Gentsestraat te voorkomen’, laat een medewerker weten.

Instortingsgevaar
Onder de leegstaande panden stroomt de Molenbeek. Door de felle regenval vreest men dat het helse debiet van de Molenbeek de panden verder zal ondergraven. Daardoor bestaat het gevaar dat de woningen mogelijks zouden instorten. ‘Dit zou rampzalig zijn’, laat een medewerker van de Civiele Bescherming weten. ‘Het puin zou de Molenbeek volledig dichtgooien, waardoor de beek zou worden geblokkeerd. Het water zou een andere weg zoeken en voor een ongeziene overstroming zorgen. De schade zou niet te overzien zijn.’

Gezien de urgentie van de situatie ontplooide de Civiele Bescherming een indrukwekkend arsenaal aan middelen. Naast een commandowagen en een zware waterpomp, waren er verschillende vrachtwagens met waterslangen om het water te evacueren.

Aan de Reepstraat – ter hoogte van de Felicien Cauwelstraat – werd de zware waterpomp aan de Molenbeek opgesteld. De medewerkers legden vier waterslangen aan van de Reepstraat tot voorbij de Karmelietengracht. ‘De bedoeling is om zoveel mogelijk water over te pompen van de Reepstraat tot voorbij de Karmelietengracht om de druk op de ondergrond van de instabiele, leegstaande panden te verminderen om zo instortingsgevaar te vermijden’, laat een verantwoordelijke ons weten. Rond 20.30 uur kon het overpompen van het water beginnen.

Verzakking
Op zaterdag 26 maart werd er in de Gentsestraat door onderstromend water ten gevolge van een lek in de waterleiding een verzakking vastgesteld. Drie woningen bleken instabiel te zijn. De bewoners dienden in allerijl hun woning te verlaten, terwijl ze hun inboedel moesten achterlaten. De getroffenen vonden onderdak bij familie of konden een doorgangswoning betrekken.

Drie woningen moeten worden gesloopt. De panden werden gestut en een stelling werd geplaatst. De Gentsestraat is intussen 21 maanden afgesloten voor het doorgaand autoverkeer. Enkel de zwakke weggebruiker kan passeren. Na de eventuele sloop mag er op de percelen niet meer worden gebouwd.

Julien Borremans