Van Zottegem naar Antwerpen of van Z naar A…

xccxcxxc

Zottegem/Antwerpen, 16/03/2017: “Antwerpen is ’t stad, en al de rest is parking…” Het is een oud grapje dat ontstaan is naar aanleiding van een verkeersbord dat in Mortsel geplaatst werd met een pijl naar Antwerpen en een kruisende pijl naar het symbool  P (parking). Sindsdien voelt de doorsnee Antwerpenaar zich nog een stuk groter…  

ccc

De titel van Z tot A is niet meer dan een introductie om een fotoreeks over de stad Antwerpen te publiceren, zoals recent ook een reeks foto’s werd getoond over het “Administratief centrum Sanitary”  van   onze  Egmontstede Zottegem, (zie De Beiaard 08.03.17). Wees er van overtuigd dat Zottegemnaren ook fier zijn over hun stad en dat die attitude niet enkel en alleen voor Antwerpenaren is weggelegd.

Maar   de Antwerpenaar   heeft dan wel meerdere redenen om fier te zijn over zijn stad. Ik publiceer hierbij foto’s van het centraal station in Antwerpen dat na de renovatie een echt “juweeltje van archtectuur “ is.

ccccwccc

Meerdere moderne kleuraccenten en veel glas, zijn vermengd tot een hedendaagse moderne architectuur, waarbij de bezoeker niet het gevoel krijgt verlopen te lopen in een lege ruimte.

Indrukwekkend hoe hoog de overkapping van dit station wel is (43m hoog). De reden daarvoor is te zoeken in de geschiedenis van het spoorverkeer, nl. bij de eerste stoomlocomotieven kwam behoorlijk veel rook (verbrandingsgassen) vrij.

Van de grote voorzaal, deze ruimte wordt ook wel eens de kathedraal genoemd, met een prachtige marmeren vloer, publiceer ik hierbij  een foto, en ja het geheel is echt indrukwekkend…

ccccc

Het centraal station is de trots van Antwerpen,  en hoe kan het anders dan dat deze locatie een ideaal decor vormde voor filmopname’s (nl. Britse serie Poirot en de zaak Alzheimer).

x

Wie opmerkzaam is onderscheidt drie grote onderdelen in dit station. Vanaf het niveau van de sporen is er gebouwd, verder de overdekte spoorweghal (aankomst en vertrek) en het eigenlijke stationsgebouw. De lokettenzaal is in eclectische stijl (  het combineren in een enkel werk van elementen van verschillende stijlen of stromingen.)  met veel neobarokke stijlelementen.  En wat staat erop de muur gebeiteld “Union fait la force”

wccc

Hoe dan ook het geheel is echt monumentaal als gebouw en de bezoeker kan er volop van genieten, als hij tenminste niet gehaast is om zijn trein te halen…

xccxxccx

Wellicht kan de lezer van De Beiaard ook tenvolle genieten van de foto’s van dit uniek centraal station dat de voorbije jaren in en buiten Europa als het mooiste treinstation werd betitteld.

HDK

Fotografie L.A.M.P