“Geboorteaangifte moet ook in AZ Oudenaarde mogelijk zijn”

14523061_10154489483427435_5096861092552561327_n

Oudenaarde, 17/05/2017 – Sp.a-oppositieraadslid Dagmar Beernaert lanceert een voorstel om geboorteaangiftes ook in AZ Oudenaarde toe te staan. “Het bespaart verplaatsingskosten en voor ouders van doodgeboren kindjes is aangifte doen in het gemeentehuis of administratief centrum vaak heel confronterend.” (SDP)

Persbericht  

“Jaarlijks worden meer dan 500 kindjes geboren in AZ Oudenaarde,” laat Dagmar Beernaert weten. “Die kindjes moeten worden ingeschreven in het Administratief Centrum in Oudenaarde. Vaak zijn het de papa’s die de geboortaangifte daar doen. In verschillende Vlaamse ziekenhuizen bestaat al de mogelijkheid om ook in het ziekenhuis zelf aangifte te doen. Zo kunnen ook de mama’s de honeurs waarnemen. We stellen voor dat het stadsbestuur en AZ Oudenaarde samen bekijken of ze deze extra service ook kunnen bieden aan de kersverse ouders van kindjes die in AZ Oudenaarde geboren worden.”

Dagmar Beernaert: “In AZ Sint-Lucas in Gent bijvoorbeeld heeft een ambtenaar van burgerlijke stand wekelijks een spreekuur in het ziekenhuis zelf waar jonge ouders terecht kunnen met al hun vragen en de geboorte van hun kindje kunnen aangeven. Ook voor ouders die geconfronteerd worden met een kindje dat dood geboren wordt of dat sterft tijdens de bevalling, zou het voorstel een wereld van verschil betekenen. De aangifte van een doodgeboren kindje is immers verplicht vanaf een zwangerschapsduur van 180 dagen. Nu moeten de ouders aangifte doen van hun kindje dat doodgeboren werd of stierf tijdens de bevalling. Vandaag moeten ze daarvoor naar het administratief centrum. Op zo een moment is dat vaak zeer confronterend, het zou goed zijn mocht dat ook op een serene manier in het ziekehuis kunnen gebeuren.”

Sp.a Oudenaarde brengt het voorstel op de volgende gemeenteraad. “We hopen dat het stadsbestuur ingaat op ons voorstel en samen met AZ Oudenaarde de mogelijkheden bekijkt om de geboorte van kindjes ook aan te geven in het AZ Oudenaarde zelf.”