450.000 euro voor herbestemming kerk Oombergen

kerk oombergen.jpg

Oombergen, 15/09/2017 – Oombergen is een van de vier Zottegemse kerken die vanaf 2020 ontwijd en herbestemd kunnen worden. In Oombergen zijn de plannen al concreet, stad Zottegem trekt 450.000 euro uit om er een ontmoetingsruimte van te maken.

De kerkfabriek van Oombergen liet samen met Stad Zottegem een haalbaarheidsstudie uitvoeren mbt de herbestemming en kwam tot de conclusie dat de kerk zich er uitstekend toe leent om een ontmoetingsruimte in onder te brengen. Het koor blijft als sacraal deel behouden, zodat er nog dopen kunnen plaatsvinden. De rest van de kerk kan via verschuifbare wanden verdeeld worden in twee ruimtes, waar zowel de buurt, de verenigingen als de scholen beroep zullen kunnen op doen. Ook een kruisbestuiving met de nabij gelegen pastorietuin is waarschijnlijk, deze fungeert momenteel al als ontmoetingplek voor buurtbewoner. Ook met Natuurpunt en haar nabijgelegen wandelpaden kan er samengewerkt worden. “In 2012 werd ook een dossier ingediend voor de globale restauratie van de kerk”, laat schepen Leen Goossens weten. “20% hiervan is ten laste van de stad, 80% van de Vlaamse overheid. De restauratiewerken kunnen in 2019 van start gaan en zullen als alles goed gaat in 2020 afgerond worden.”