Zottegemse week van de dementie

week-vd-dementie.jpg

Zottegem, 15/09/2017 – Zottegem profileert zich al een tijd als stad waar dementie geen taboe meer mag zijn en organiseert vanaf volgende week een reeks activiteiten naar aanleiding van de Werelddag Dementie op donderdag 21 september. Er is ook een nieuwe infobrochure, voor mantelzorgers en familieleden van mensen die met dementie geconfronteerd worden.

“Over de hele wereld vragen organisaties op die dag aandacht voor personen met dementie. Ook Zottegem stapt volop mee in dat verhaal,” laat Kurt De Loor, Schepen van Sociale Zaken weten. “Een week lang worden er tal van activiteiten georganiseerd. In woonzorgcentrum Egmont bakken bewoners en personeel samen cupcakes ten voordele van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, er is een optreden van het contactkoor ‘Zing met ons mee’, de bewoners worden verwend met een welnesspakket en de contactclowns komen op bezoek.

In CC Zoetegem gaat de theatermonoloog ‘Dementie, je staat er niet alleen voor’ door. Als kers op de taart stippelde de stuurgroep ‘Dementievriendelijk Zottegem’ een dementiewandeling uit door het Zottegemse stadscentrum en wordt een infobrochure voorgesteld met nuttige tips en contactgegevens voor mensen die geconfronteerd worden met dementie in hun familie- of vriendenkring. Met deze ambitieuze ‘Zottegemse Week van de Dementie’ willen we het taboe rond dementie doorbreken en het thema bespreekbaar maken. ”

Sinds 1994 staat 21 september synoniem voor de Werelddag Dementie. Over de hele wereld vragen organisaties rond Alzheimer die dag aandacht voor personen met dementie. In Zottegem organiseren we de ‘Zottegemse Week van de Dementie’, een hele week lang gaan er activiteiten door rond het thema. Op die manier proberen we allemaal samen het taboe rond dementie te doorbreken,” laat Kurt De Loor weten.

Wzc Egmont verwent bewoners week lang met cupcakes, muziek, contactclowns en wellness!

Op maandag 18 september, bij de start van de ‘Zottegemse Week van de Dementie’, bakken bewoners en personeelsleden van wzc Egmont samen cupcakes. Een doosje ‘Egmont-cupcakes’ kost 5 euro. De opbrengst van de verkoop gaat integraal naar de Stichting Alzheimer Onderzoek. Wie graag eens wil proeven van de overheerlijke ‘Egmont-cupcakes’ kan dinsdagvoormiddag 19 september terecht aan het ‘Egmont pop-up kraampje’ op de wekelijkse markt in Zottegem.

“Soms gaat het om kleine dingen die voor personen met dementie een wereld van verschil maken,” laat Kurt De Loor weten . “Zo worden bijvoorbeeld ook de kranten deze week luidop voorgelezen en worden er samen liedjes gezongen. Er wordt op woensdag 20 september om 14 uur ook een optreden voorzien van het geheugenkoor ‘Zing met ons mee’. Zingen van vertrouwde liedjes brengt voor mensen met dementie vaak herinneringen boven en ook voor familieleden en zorgkundigen is het een leuke manier om contact te leggen waar dat anders soms onmogelijk is.”

Op donderdag 21 september komen zestien Zottegemse studenten verpleegkunde het team van woonzorgcentrum Egmont bijstaan om onze bewoners tijdens de Werelddag Dementie extra in de watten te leggen met wellnesactiviteiten. Er zijn bewegingsoefeningen en de bewoners worden verwend met manicure, handmassages en voetbaden.

Kurt De Loor: “Ook voor onze personeelsleden is het werken met personen met dementie vaak een uitdaging. Speciaal voor hen en voor de familieleden stellen we op donderdagavond ‘Het Hans Heimerproject’ voor, een aangrijpend voorstelling over Margot die wordt geconfronteerd met dementie en hoe haar omgeving en hulpverleners de situatie aanpakken.”

Op vrijdag 22 september komen de contactclowns langs. Kurt De Loor: “Al enkele jaren maken de contactclowns deel uit van de Zottegemse verhaal rond dementie. We waren hierin echte voorlopers. Op hun heel eigen manier maken de clowns contact met bewoners van ons woonzorgcentrum met dementie. Ze slagen erin om door te dringen tot mensen met dementie waar communiceren voor familie of personeelsleden vaak al moeilijk wordt. Het is echt een hartverwarmend project.”

Theatermonoloog ‘Dementie, je staat er niet alleen voor’ in CC Zoetegem

Als het woord ‘dementie’ is gevallen, gaapt er vaak een leegte. Verwarring en onzekerheid nemen over. Met hun theatermonoloog geeft ARTO Verteltheater op een creatieve manier weer met welke aspecten je in aanraking komt bij dementie en waarop je kan botsen bij de ziekte. De theatermonoloog gaat door op dinsdag 19 september 2017 om 20u in CC Zoetegem. Tickets kosten 10 euro (MIA-korting: 5 euro), reserveren kan via uitbalie@zottegem.be of tel. 09 364 69 33. Iedereen is welkom!

Nieuwe stadswandeling ‘Levend geheugen’: al wandelend herinneringen ophalen!

“Nieuw in de Egmontstad is onze stadswandeling ‘Levend geheugen’,” laat bevoegd Schepen Kurt De Loor weten. “De wandeling werd uitgestippeld door de stuurgroep ‘Dementievriendelijk Zottegem’ en brengt wandelaars doorheen het centrum van de Egmontstad. Daarna gingen we op pad met Zottegemse senioren, bewoners van wzc Egmont en gasten van dagverzorgingscentrum Egmont. Zij namen ons mee naar herinneringen uit hun kindertijd met tal van sappige verhalen; over werken in het Sanitary, school lopen in ‘Sint-Barb’, bezoekjes aan Cinema Modern, de caf és toen, etc. Die verhalen werden verwerkt in de stadswandeling. Hierdoor krijg je een zeer levendige wandeling die je helemaal meeneemt naar de tijd van toen.”

Kurt De Loor: “De nieuwe stadswandeling ‘Levend geheugen’ is vanzelfsprekend een aanrader voor iedereen die eens wil kennismaken met het sappige verleden van onze Egmontstad, maar ook voor mensen met dementie brengt het vaak herinneringen naar boven, hun geheugen wordt erdoor geprikkeld.”

Op zondag 24 september, autoloze zondag, wordt de wandeling ‘Levend geheugen’ voorgesteld aan het grote publiek. Mensen kunnen terecht om 10u en om 14u aan het Centrum voor Streekgeschiedenis (Markt Zottegem). Wie mee interessante verhalen, anekdotes of herinneringen wil ophalen kan ze tijdens de wandeling meegeven, ze worden dan genoteerd en de leukste verhalen worden dan toegevoegd aan de stadswandeling.

Gloednieuwe infobrochure ‘Zorgen voor een persoon met dementie’

“Vandaag lijden meer dan 500 Zottegemse 65+’ers aan dementie, dat is 10% van alle 65+’ers in Zottegem. Cijfers tonen aan dat dat in 2025 al zal oplopen tot bijna 700,” laat Kurt De Loor weten. “Steeds meer Zottegemse gezinnen zullen in de toekomst dus geconfronteerd worden met een familielid met dementie. Die confrontatie roept heel wat vragen op. ‘Wat nu? Waar kunnen we terecht? Wat brengt de toekomst?’ Om een antwoord te bieden op die vragen werkte de stuurgroep ‘Dementievriendelijk Zottegem’ de infobrochure ‘Zorgen voor een persoon met dementie’ uit. Het is een nuttige gids voor wie zorgt of in de toekomst moet zorgen voor een persoon met dementie. Bovendien is de gids volledig op maat van Zottegem. Naast heel wat info over de ziekte vind je er ook heel wat nuttige tips terug om te leren omgaan met personen met dementie en kom je te weten waar je met je vragen terecht kan in Zottegem.”

Kurt De Loor: “We kregen de laatste maanden heel wat vragen van mensen die geconfronteerd worden met een persoon met dementie in de familie of kennissenkring. De onwetendheid is vaak nog groot en de mensen weten niet onmiddellijk waarnaartoe. Deze gids geeft een overzichtelijk antwoord op al die vragen. De brochure zal digitaal te consulteren zijn op de website van het lokaal dienstencentrum Egmont en is daar ook op papier te verkrijgen.

Zottegem, pionier op het vlak van dementie

“In Zottegem zijn we met deze Zottegemse ‘week van de dementie’ niet aan ons proefstuk toe. De voorbije jaren zetten we sterk in om van Zottegem een dementievriendelijke stad te maken.” Kurt :

’Zottegem is echt een pionier als het gaat om initiatieven rond dementie. Zo hebben we een dementieplan uitgestippeld en zetten we de voorbije jaren tal van initiatieven op. Denk maar aan het draaiboek dementie, de contactclowns, de info-avond met Alain Remue, het praatcaf é dementie en de uitleentassen over het thema in de Stedelijke Bibliotheek. En nu dus opnieuw met onze dementiewandeling en de praktische infobundel voor mensen die met dementie in aanraking komen. Op die manier dragen we opnieuw ons steentje bij voor mensen die op zoek zijn naar informatie of contactgegevens. Je voelt echt dat dit thema leeft, we moeten ook in Zottegem het taboe om erover te praten mee de wereld uithelpen.”

X