Driedaags kerstmarktweekend in Zottegem?

21844320_10154980401891094_1041352440_o.jpg

Zottegem, 18/09/2017 – N-VA / Zap vraagt vanavond in de gemeenteraad om na te denken over een driedaags kerstmarktweekend.

Persbericht N-VA / ZAP

Naar aanleiding van het kerstmarktreglement dat vandaag gestemd wordt op de Zottegemse gemeenteraad, acht N-VA—ZAP de tijd rijp om na te denken over het concept van de Zottegemse kerstmarkten.  Een driedaags, gecentraliseerd kerstmarktweekend, kan een nieuwe beleving inluiden van het kerstgebeuren in Zottegem. Een opwaardering waar zowel handelaars, verenigingen en bezoekers van kunnen profiteren.

“Of Zottegem ‘groot’ genoeg is voor een permanente kerstmarkt, laten we in het midden. Maar de  gezelligheid van de chalets op het marktplein, vraagt om een opwaardering van de twee traditionele kerstmarktzondagen,” vindt gemeenteraadslid Brecht Cassiman (N-VA-ZAP). “De kerstmarkt in Ronse is een mooi voorbeeld van een succesvol kerstrecept: een driedaags kerstmarktweekend, met sfeervolle houten chalets voor alle standhouders, uniforme voortenten, en maximale betrokkenheid van de lokale handelaars.”

Het afstappen van de traditionele zondagen hoeft niet per s é nadelig te zijn voor de Zottegemse middenstand. “Er bereiken ons signalen dat niet alle handelaars overlopen van enthousiasme om drie koopjeszondagen in december in te lassen. Een avondshopping op vrijdag zou een origineel alternatief kunnen zijn als feestelijke opener van een Zottegemse kerstmarktweekend”, vindt N-VA-bestuurslid Evelien De Both. “Voor de talrijke verenigingen die vandaag twee zondagen hun stand moeten opzetten en afbouwen, zou een centralisatie in één weekend de lasten verlichten, dankzij de afsluitbare chalets. Tegelijkertijd zou het ook een dag extra opbrengsten met zich meebrengen, iets wat elke vereniging in Zottegem goed kan gebruiken. Niet elke vereniging krijgt het immers voor elkaar drie weken een chalet te bemannen op de permanente kerstmarkt,” benadrukt Evelien.

E én weekend waarin Zottegem drie dagen maximaal baadt in de kerstsfeer, kan ook op toeristisch vlak een troef zijn. Brecht Cassiman: “Als we meer bezoekers en standhouders van buiten Zottegem willen aantrekken, moeten we het huidig concept in vraag durven stellen . Zottegem heeft alles om uit te groeien tot een van de grootste kerstmarkten in de regio, alleen ontbreken vandaag nog enkele ingredi ënten om het ook de meest sfeervolle van de streek te maken. Laat ons met alle betrokken partijen uitzoeken of er een draagvlak is voor een driedaags kerstweekend.”

N-VA-ZAP hoopt dat dit constructief voorstel het stadsbestuur mag inspireren om de dialoog met de Zottegemse handelaars aan te gaan in de volgende middenstandsraad.

 

X