Stad Zottegem zet wildlifecamera’s in tegen zwerfvuil

In haar strijd tegen zwerfvuil plaatste de Stad Zottegem onlangs enkele waarschuwingsborden. Schepen Leen Goossens (CD&V) laat weten dat er ook wildlifecamera’s ingezet zullen worden.

“Aanvankelijk hadden we het idee om een grote mobiele camera tegen zwerfvuil en sluikstorten in te zetten, maar uit marktonderzoek is al gebleken dat die te opvallend aanwezig zijn in het straatbeeld en dus minder of niet interessant zijn voor vaststellingen van sluikstort en zwerfvuil”, legt Goossens uit. “Niemand zal voor het oog van de camera zijn afval in bermen of grachten gooien. We onderzoeken nu in samenwerking met de politie of de aankoop van kleine discrete camera’s, de zogenaamde wildlife camera’s een bruikbare hulp kunnen zijn in onze strijd tegen zwerfvuil. Wildlife camera’s zijn kleine onopvallende toestellen die uitermate geschikt zijn om te filmen en fotograferen in het buitenleven en makkelijk te plaatsen zijn op bvb. een verlichtingspaal of in de wagen. De bedoeling is dat een eerste toestel binnen enkele weken operationeel is.”

De komende weken zullen er ook een aantal nieuwe afvalbakken geplaatst worden, onder meer aan het speelpleintje aan de kerk in Bevegem, aan het voetbalplein in Strijpen en op Rijkbos . In 2017 werden er reeds 21 nieuwe afvalbakken geplaatst.