Griezelen in Zottegem: de skeletten van Lamoraal Egmont en Sabina


In Vlaanderen en Nederland leren we over de reformatie, de beeldenstorm en de onthoofding van de graven Egmont en Hoorn, door de snode Spanjaard Alva. Het graf van Lamoraal Egmont en zijn vrouw Sabina werd open gesteld door de stad Zottegem, naar aanleiding van de uitgebreide collectie die vanaf nu in het oude stadhuis te bezichtigen valt. We bezoeken voor de gelegenheid de grafkelder van de graaf zonder hoofd. Opgelet: De beelden van de open kisten zijn expliciet.  

Tijdens de Spaanse overheersing werden de edellieden Egmont en Hoorn door de Spaanse afgezant in de val gelokt, berecht en op 5 mei 1568 met het zwaard onthoofd. Eerst werden de hoofden dagenlang op spiesen geprikt, als afschrikking. Dan werden de lichamen vrij gegeven en in een klooster opgebaard. Daarover leer je alles in de nieuwe museumkamer van het voormalige stadhuis van Zottegem, waar je ook een 3D replica kan vinden van de schedel van Lamoraal Egmont.

Het verminkte lichaam van Hoorn keerde terug naar Nederland, waar hun medestander, de prins van Oranje, zich eerder al in veiligheid had gebracht. Lamoraal Egmont werd in Zottegem onder het koor van de kerk begraven in een crypte die hij enkele jaren voordien had laten bouwen,…en werd snel vergeten want hij was toentertijd een schande voor de stad.

Pas eeuwen later, toen protestanten, christenen, anders gelovigen en vrijdenkers eerder vreedzaam leerden samenleven, werd zijn graf tijdens een renovatie terug ontdekt. Ondertussen was het belang van de man in zijn historisch juiste context geplaatst en beseften de Zottegemnaars dat één van Europa’s meest prominente edelen de stad als zijn thuis had beschouwd. Vandaag kan je in heel de stad herinneringen ophalen aan de graaf,… al hebben ze daar ook nog andere reuzen die de moeite waard zijn om herinnerd te worden.

Historici schreven sindsdien  lijvige boeken, gingen  op zoek naar historische locaties  en bezochten  zijn geboortegrond, schrijvers verwerkten zijn leven in romans  en dichters verzetten hun zinnen over pikante details waar we (nog) weinig van weten. In Zottegem kende een musical over het leven van de graaf  onlangs nog groot succes.

Occasioneel kan je de lugubere overblijfselen van Lamoraal en zijn vrouw bezoeken via de nieuwe toegang tot de crypte, vandaag een blikvanger op de markt van Zottegem. Niet te verwarren met andere vliegende schotels.

Aangezien de restanten van hun lichamen, ondertussen niet meer dan skeletten, uiteindelijk nog werden gebalsemd is het mogelijk om de open kisten (enkel bedekt met plexiglas) te gaan bekijken.

Tussen de kisten staat nog een kleinere kist waarin loden vormen liggen die de harten van Lamoraal en zijn zonen Philips en Karel bevatten.

Nog veel meer informatie over Egmont en de Vlaamse Ardennen kan je vinden via de zoekmogelijkheid van deze website.

SjK