Economische onrust : socialistische vakbondsleden gaan zeer ver

Vooruit kameraden! Morgen is het Feest van de Arbeid. Voorwaarts! Lidl zal bloeden. Nog één distributiecentrum te gaan en geen groente geraakt nog verdeeld. Chauffeurke werd boos : gaf een klop en kreeg klop. Bloed is rood en rood is altijd goed, zegt kameraad. (Lees verder…)

Geef er een lap op:

Wie te mals is vals is

keihard staken.

Eigenlijk zou een mens uit solidariteit naar de Lidl gaan, gewoon om de laatste verlepte peer te stoven. De winkeliers verliezen hun inkomsten en de grootdistributeur bewaart de kalmte. Er valt vandaag toch niks te onderhandelen met de kameraden want morgen vieren ze feest.

De andere vakbonden kwamen wel tot een akkoord,… maar die zijn mals. De rode vakbond is van een ander kaliber. Zij knokken zich met de vuisten een weg naar rechtvaardigheid.

Hebben ze een punt?

Na de afgelopen crisis blijken de Vlaamse bedrijven goed te boeren. Hun omzet stijgt terug. De bedrijven die niet bankroet zijn gegaan, lieten werknemers afvloeien. Toen hielden veel vakbondsleiders zich gedeisd om het niet nog erger te maken. Ondertussen genereren die bedrijven meer omzet maar stijgt het aantal werknemers naar verluid niet gelijk met de stijgende verkoop.

Het zat er aan te komen.

Wanneer de laatste druppel zweet is uitgeperst en de werkmens niet nog een knarsetand kan bijsteken,… dan ontsteekt de woede. Vandaag geslacht en morgen is het feest. Tijdens een belangrijke gebeurtenis moet een offer bloeden,… zo staat het geschreven in belangrijke boeken. Dit keer moest een Duitse bok bloeden,… een grote kloeke bok die mee de kleine handelaars uit de markt ramde.

Des Gilden Vriend.

Vakbonden zijn de laatste dam tegen het verdwijnen van de werkende klasse. Zonder hen zou niemand nog een vuist durven maken. Stakingsrecht is het hoogste goed voor wie uitbuiting en slavendrijverij vermoedt. Maar wanneer ze naar onwettige wapens grijpen, dan schieten ze zich in de voet,… schijten ze in hun eigen rapen. Anders gezegd: het maakt hen niet populair bij diegenen die het vechten zat zijn. Trôp is te veel.

Wanneer de rook om het hoofd is verdwenen.

Na de feestelijkheden, wanneer het bloed der kameraadschap is gevloeid, zal een overeenkomst worden bereikt. En dan is het aan de andere bedrijven om zich te bezinnen,… of ze dit ook willen ondergaan. Ze zijn alvast gewaarschuwd want de Socialistische Vakbond is vandaag links-militanter dan ooit. Zonder militanten is er geen evolutie, geen revolutie.

Staken kost geld, niet alleen aan de stakingskas.

Staken ontwricht telkens weer een beetje het vertrouwen in de economie. Niet kunnen of mogen staken ontwricht echter de onderhandeling met die economie. Niet onderhandelen ontwricht de rechtvaardigheid en dat geldt voor alle onderhandelende partijen. Staken is dus een ultieme daad. Staak met mate of het verliest alle positieve effect.

En misschien moeten we maar eens weer wat meer gaan betalen voor onze krop sla, bij de kleinhandelaar die de kweker niet de strop aantrekt om de allerlaagste prijs te bedingen. Daar wil dit boerke wel eens een grootdistributeur voor lam leggen,… zelfs een boerenbond voor oprichten. Nu ik er aan denk,… die bestaat toch al? Waarom komen de boeren niet op straat telkens ze in de rapen worden gescheten? Ach ja,… dat zijn geen socialisten. Met 1 mei trekken de boeren naar Scherpenheuvel. Zo was het toch toen ze nog een economische macht vormden.

Gelukkig zijn ze er nog om ons wakker te schudden, de vakbonden. Nergens ter wereld zijn meer werkende burgers aangesloten bij een vakorganisatie dan in Belgi ë. Blijft de vraag of we er nog onze slaap voor laten?

Debout, les damn és de la terre

Debout, les forçats de la faim

La raison tonne en son cratère

C’est l’ éruption de la fin

Du pass é faisons table rase

Foule esclave, debout, debout

Le monde va changer de base

Nous ne sommes rien, soyons tout *
SjK

* originele tekst van ‘De Internationale’